D66

Kredietcrisis? Verruimen begrotingsregels onverstandig

6 oktober 2008

D66-europarlementariër Sophie in 't Veld vraagt de Europese Commissie om de regels voor het Groei- en Stabiliteitspact niet te verruimen. Veel Europese regeringsleiders vragen op dit moment om een verruiming van die regels. In 't Veld: "Een harde Euro is één van de belangrijkste verworvenheden van de EU. Ik wil niet dat er overhaast wordt besloten om de begrotingsregels te verruimen."

Hoofd niet op hol laten brengen

In 't Veld wijst erop dat er veel ruimte zit in de huidige regels en dat die bovendien al eens zijn verruimd. De sociaal-liberaal wil Eurocommissaris Kroes vandaag in de commissie Monetaire Zaken van het Europees Parlement vragen om de lidstaten zo veel mogelijk aan de regels te houden. In 't Veld: "We moeten ons door de kredietcrisis niet het hoofd op hol laten brengen. We hebben jaren gewerkt aan een harde euro, dat moeten we niet bij de eerste tegenwind overboord gooien."

Frankrijk wil regels verruimen

De Franse president Sarkozy kwam met het voorstel om de regels te verruimen. Frankrijk had echter al eerder te kennen gegeven dat het de regels dit jaar overtreedt. Claude Juncker, premier van Luxemburg en voorzitter van de Eurogroep, wil net als In 't Veld dat de begrotingsregels gehandhaafd blijven. In 't Veld: "Frankrijk heeft in goede tijden al problemen om zich aan de regels te houden. Laten ze daar iets aan doen, voordat ze vragen om het verruimen van de regels."

De meeste liberalen en conservatieven - twee van de drie grootste fracties in het Europees Parlement - delen de zorgen van In 't Veld.
---