Ingezonden persbericht


NEDERLANDERS NAÏEF OVER GEVAAR IDENTITEITSFRAUDE

Onderzoek: 4 op de 5 Nederlanders geen benul van de geldwaarde van hun persoonsgegevens

Amsterdam, 6 oktober 2008 - Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van het risico dat zij lopen om slachtoffer te worden van identiteitsfraude, en hoe dit te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de Identiteitsfraude preventieweek in opdracht van Fellowes door onderzoeksbureau Dynamic Markets. Hierbij werden kennis, houding en gedrag van Nederlanders onderzocht rondom identiteitsfraude: het stelen en misbruiken van gegevens omtrent andermans identiteit. Het onderzoekt toont aan dat bijna alle Nederlanders van het begrip identiteitsfraude gehoord hebben, maar dat een meerderheid denkt zelf geen risico te lopen om slachtoffer van identiteitsfraude te worden.

Gebrekkige kennis

Voor het kwantitatieve onderzoek zijn in totaal 1100 Nederlanders ondervraagd, waarvan er 498 werkzaam zijn in een kantooromgeving. Het onderzoek toont aan dat 99% van de ondervraagden wel eens heeft gehoord van identiteitsfraude. Echter, slechts 47% denkt risico te lopen zelf slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Daarnaast leeft 26% in de veronderstelling op geen enkele manier bedreigd te worden door identiteitsfraude, terwijl nog eens 25% geen idee heeft hoe groot die potentiële dreiging is. Meer dan 3 op de 5 Nederlanders (65%) weet niet hoe fraudeurs persoonlijke gegevens kunnen misbruiken. Verder heeft 78% geen idee wat de financiële waarde is van zijn of haar persoonlijke gegevens voor fraudeurs. De realiteit is echter dat al met een eenvoudig loonstrookje, NAW gegevens of een gestolen identiteitsbewijs op naam van het slachtoffer leningen kunnen worden aangegaan, goederen gekocht, huizen gehuurd of bijvoorbeeld telefoonabonnementen worden aangevraagd.

Identiteit op straat

Uit het onderzoek blijkt dat 68% van de Nederlanders niet op de hoogte is van de maatregelen die je zelf kunt nemen om identiteitsfraude te voorkomen. Toch treffen zij wel veiligheidsmaatregelen in en rond hun huis: zo heeft 78% beveiligingssoftware op de PC, 47% raamsloten en 13% een huisalarm. Tegelijk gooit 9 op de 10 ondervraagden documenten die gevoelige informatie bevatten - zoals rekeningen, correspondentie van banken, papieren met pincodes of logincodes - zomaar weg zonder deze papieren eerst te vernietigen om deze onbruikbaar te maken voor kwaadwillenden. Johan Hereijgers, Sales & Marketing Manager van Fellowes Benelux, uit zijn verbazing hierover: "Mensen zijn zich kennelijk zeer bewust van risico's rondom internetgebruik. Echter als het gaat om papier, laten de meeste Nederlanders hun identiteit achteloos op straat slingeren, zonder dat te beseffen." Jan Grijpink, bijzonder hoogleraar Keteninformatisering in de rechtstaat, zegt hierover: "Geslaagde identiteitsfraude valt meestal niet op. Het slachtoffer heeft het vaak pas in de gaten, als het te laat is. Dan blijft het gevoel van onveiligheid en kwetsbaarheid vaak lange tijd bestaan. Dat wordt versterkt door het feit dat het vaak moeilijk is, tegenbewijs te leveren voor iets dat je niet hebt gedaan."

Identiteitsfraude preventieweek 6 - 10 oktober

Tijdens de Identiteitsfraude preventieweek van 6 tot en met 10 oktober vraagt Fellowes, in samenwerking met verschillende partijen, aandacht voor het thema met als doel bewustzijn te creëren onder burgers en bedrijven rondom preventie van identiteitsfraude. Een van de partners is Meld Misdaad Anoniem. Guus Wesslink, directeur Meld Misdaad Anoniem: "Wij zijn blij met de bewustzijnscampagne rond het thema Identiteitsfraude. Op dit moment beseffen burgers nog te weinig hoe bedreigend identiteitsfraude is, en hoe gemakkelijk ze slachtoffer kunnen worden. Herkenning van het probleem is uiteraard noodzakelijk om er melding van te kunnen maken. Via ons nummer 0800-7000 kunnen mensen dergelijke criminaliteit anoniem melden."

Wim van Vemde, portefeuillehouder vreemdelingen van de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC): "de RHC zet zich actief in op het professionaliseren van de aanpak van identiteitsfraude. Politie, Justitie en Binnenlandse Zaken werken aan het bestrijden van misbruik van ID documenten. Samenwerking en afstemming tussen overheid, bedrijfsleven en burgers is bij de bestrijding van ID fraude een absolute voorwaarde voor succes."

Aan de totstandkoming van deze eerste nationale identiteitsfraude preventieweek is medewerking verleend door de landelijke projectgroep legitimatiefraude vanuit het NPC (National Platform Criminaliteitsbeheersing). Vanuit het Functioneel Parket is mr. A.L. Speijers, landelijk fraudecoördinator voor het OM, voorzitter van deze projectgroep, waaraan onder andere het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken, MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars deelnemen.

Andere partners voor deze preventieweek zijn: Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (SAFECIN), Experian Nederland, Meld Misdaad Anoniem, Thuiswinkel.org en TNT-post.

Campagne

Fellowes houdt zich al jaren bezig met het creëren van bewustzijn rondom de gevaren van identiteitsfraude. Al enige jaren voert Fellowes onderzoek uit in binnen- en buitenland naar het gedrag van burgers en bedrijven rond dit thema. Op de website www.stop-identiteitsfraude.com staat uitgebreide informatie over het voorkomen en melden van fraudegevallen.

Over Fellowes

Fellowes Benelux is gevestigd in Breda en is een dochteronderneming van Fellowes Inc. met hoofdkantoor in het Amerikaanse Itasca (Illinois). Fellowes levert een uitgebreid pakket producten voor de werkplek, waaronder documentenvernietigers, bind- en lamineermachines, bureauaccessoires en opberghulpmiddelen. Met vestigingen in Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Korea, Polen, Singapore, Spanje, Rusland en Groot-Brittannië heeft Fellowes wereldwijd meer dan 2700 mensen in dienst. Fellowes verwacht dit jaar een omzet van ruim 700 miljoen dollar te behalen. Ga voor meer informatie naar www.fellowes.nl.

Noot aan de redactie,