Media alert

Application delivery grootste uitdaging voor IT

~ Onderzoek: meer dan helft IT-managers en beheerders heeft toegang tot applicaties en informatie bovenaan prioriteitenlijst staan ~

Vianen, 6 oktober 2008 Het leveren van applicaties en informatie aan gebruikers in de organisatie op een goed beveiligde en eenvoudige manier, is de grootste uitdaging voor IT-afdelingen. Application delivery wordt door meer dan de helft van de IT-managers en beheerders als belangrijkste aandachtspunt voor een IT-afdeling gezien. Dat blijkt uit onderzoek onder 122 bezoekers van het iForum-evenement van Citrix Systems, Inc. (Nasdaq:CTXS), wereldwijd marktleider op het gebied van application delivery infrastructure.

Gevraagd naar de grootste uitdaging voor de IT-afdeling in de organisatie antwoordt 52 procent medewerkers toegang geven tot de benodigde applicaties en informatie . Daarmee laat application delivery andere thema s als krimpende IT-budgetten (17%) en systeemprestaties (14%) ver achter zich. De ondervraagden zijn met name IT-beheerders en IT-managers. Het overgrote deel maakt al gebruik van een manier van applicatielevering aan gebruikers op afstand; zij het via de application delivery oplossingen van Citrix XenApp (62%), VPN (18%), of een webportal (15%). Deze oplossingen helpen met minder budget meer te doen voor de de medewerkers en de IT afdeling. Ook zorgen ze ervoor dat de systeemprestaties voor de eindgebruiker optimaal zijn met de juiste beveiliging, zodat hij overal kan werken.

Servervirtualisatie blijkt de meest toegepaste vorm van virtualisatie. Zestig procent van de ondervraagden past servervirtualisatie toe, gevolgd door applicatievirtualisatie (18%), desktopvirtualisatie (5%) en storagevirtualisatie (4%). De overige 13 procent maakt (nog) geen gebruik van virtualisatie. Ondanks het beperkte gebruik van desktopvirtualisatie, zien de ondervraagden hier wel de voordelen van in: driekwart verwacht dat desktopvirtualisatie het uitvoeren van upgrades zal vergemakkelijken door gecentraliseerd beheer, 15 procent ziet de gebruikerservaring verbeteren. Minder dan 1 procent ziet geen voordelen in desktopvirtualisatie.

Over de veiligheid van virtualisatie zijn de meningen verdeeld. Iets meer dan de helft van de IT-managers en beheerders vindt dat de veiligheid van servervirtualisatie nog bewezen moet worden (52%). 41 procent vindt servervirtualisatie al veilig en 7 procent zou deze technologie niet gebruiken voor bedrijfskritische gegevens of applicaties.

Citrix levert virtualisatie-oplossingen die zowel servers, applicaties als desktops omvatten. Tot de productfamilie Citrix Delivery Center behoren onder meer XenServer, XenApp (voorheen bekend als Presentation Server) en XenDesktop. Citrix Delivery Center is een uitgebreid datacenter-to-desktop-systeem waarmee klanten het welbekende datacenter veranderen in een dynamisch delivery center .

Volgen Rob van der Hoeven, area vice president van Citrix Systems Benelux, onderstrepen de uitkomsten van het onderzoek het belang van virtualisatie. Applicatievirtualisatie wordt steeds belangrijker voor het leveren van applicaties aan iedere gebruiker, altijd en overal. Maar server- en desktopvirtualisatie winnen snel terrein, door de enorme voordelen die end-to-end-virtualisatie met zich meebrengt, zoals kostenbesparing, een betere eindgebruikerservaring en verbeterde veiligheid.

(405 woorden)