Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Namens de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum

Delfzijl, 1 oktober 2008

Grootschalig onderzoek in gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum Hoe houden we onze wijken en kernen leefbaar?

De gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum laten vanaf 6 oktober een grootschalig onderzoek uitvoeren naar wat er volgens de inwoners nodig is om de dorpen en steden in het gebied aantrekkelijk en leefbaar te houden. In totaal worden 10.000 huishoudens benaderd voor deelname. De resultaten van het onderzoek worden door de gemeenten gebruikt als basis voor toekomstig beleid.

De centrale vraag in het onderzoek is wat is er nodig om de kernen en wijken ook in de toekomst aantrekkelijk en leefbaar te houden. De gemeenten willen van de inwoners weten hoe zij hun woning en woonomgeving waarderen. Hebben zij verhuisplannen en zo ja, waarom en waarheen? Ook moet het onderzoek aantonen hoe tevreden de inwoners zijn met aanbod van voorzieningen zoals winkels, scholen, welzijn- en zorgvoorzieningen.

Enquête via internet en telefoon
Ongeveer 10.000 huishoudens worden via een steekproef uitgenodigd om mee te doen aan dit onderzoek. Een deze dagen valt bij hen een uitnodigingsbrief met uitleg en instructie in de bus. Deelnemen aan de enquête kan telefonisch en via internet. Met de instructie op de brief is het mogelijk om de enquêtes via internet in te vullen. Een week na ontvangst van de brief worden huishoudens die nog niet hebben meegedaan mogelijk telefonisch benaderd. Zo bereiken de gemeenten een brede doelgroep. De gemeenten laten het onderzoek uitvoeren door adviesbureau Companen uit Arnhem. De verwerking van de gegevens gebeurt anoniem.


Deelname is belangrijk!
Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan de enquête. Via de lokale media worden tussentijdse resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

Noot voor de redactie,