Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ontwikkelingssamenwerking betaalt al mee aan terugkeer van asielzoekers

06 okt 2008 | 'Mosterd na de maaltijd. Ontwikkelingssamenwerking vindt de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers uit ontwikkelingslanden van groot belang.'

Dat zegt minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in een reactie op het voorstel van CDA-kamerlid Van de Camp, die terugkeer van asielzoekers wil bespoedigen met extra geld van Ontwikkelingssamenwerking.

In juli heeft minister Koenders, samen met staatssecretaris Albayrak van Justitie, de nota Internationale Migratie en Ontwikkeling naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de regeling voor terugkeer is uitgebreid. Daarnaast hebben beide bewindslieden dit voorjaar uitgebreid gesproken met het Platform Duurzame Terugkeer. Er is door Koenders en Albayrak positief gereageerd op het initiatief, maar tot op heden is er nog geen concreet projectvoorstel ingediend. Daar is het wachten nu op.

Uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking is tot nog toe al vijf miljoen euro betaald aan vertrekpremies voor uitgeprocedeerde asielzoekers, die vrijwillig vertrekken of zijn er bijdrages betaald aan het opzetten van een eigen bedrijf, het zoeken naar een baan of het vinden van een opleiding of huisvesting.

In 2007 is er 90 miljoen euro betaald voor de eerste opvang van asielzoekers uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking. In 2008 staat er 162 miljoen euro op de begroting voor de eerste opvang.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl


Bijlagen

* Nota Internationale Migratie en Ontwikkeling | PDF, NaN Kb