Gemeente Hilversum

Symposium Brede School: leren en inspireren

publicatiedatum: woensdag 17 september 2008

`Op zoek naar een brede school'. Onder dat motto organiseert de gemeente Hilversum op 8 oktober een symposium voor iedereen die betrokken is of betrokken wil worden bij de ontwikkeling van een Brede School in Hilversum. Drie scholen - Het Mozaiek, Het Kruispunt en de Hasseltschool/ Savornin Lohmanschool - presenteren hun plan van aanpak. Het symposium vindt plaats op de Savornin Lohmanschool (Van Ghentlaan 51). Aanvang: 15.00 uur (tot 18.00 uur).

Kennis delen en ervaringen en informatie uitwisselen staan centraal tijdens het symposium. Na een plenaire discussie á la `De Wereld Draait Door' volgen twee workshops, waarin respectievelijk de pedagogische aspecten en de organisatie/uitvoering van de Brede School aan de orde komen. Aansluitend presenteren bovengenoemde drie scholen hun plannen van aanpak. Voorafgaande aan het symposium hebben verschillende scholen en instellingen met de gemeente uitgangspunten voor een Brede School vastgesteld en vastgelegd in de notitie `Inventarisatie Brede School'

In deze inventarisatie en in de nota jeugdbeleid staat: 'de `brede school' is een netwerk van voorzieningen om de ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren. Ook moet duidelijk zijn welke doelstellingen precies worden nagestreefd. De inhoud kan bestaan uit een breed scala van activiteiten voor kinderen, jongeren, ouders, buurtbewoners of andere doelgroepen. Ouders, scholen, sportverenigingen, (wijk)bewoners, kinderopvangvoorzieningen, wijkorganisaties en culturele instellingen kunnen een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van de activiteiten.' (pagina 16). Bij scholen en instellingen die zich tot brede school willen ontwikkelen, staat het bieden van maatwerk voorop.

Een brede school wil de ontwikkelingskansen van kinderen vergroten. Ze biedt met het oog daarop in samenwerking met instellingen op het gebied van kinderopvang, welzijn, zorg, cultuur en/of sport toegankelijke en goede voorzieningen aan voor kinderen, jongeren en het gezin.

De Brede School is onderdeel van het Hilversumse jeugdbeleid `Opgroeien en Meedoen'.