Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Achterbroek

Informatieavond aanpassing watersysteem Achterbroek

Op 8 oktober 2008 houdt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een informatiebijeenkomst over de aanpassing van het watersysteem in Achterbroek. Projectleider Dolf van de Voort licht het ontwerpplan toe aan bewoners en andere belanghebbenden. U bent van harte welkom in cultureel centrum De Zwaan in Berkenwoude, vanaf 19.30 uur.

De toekomst voorspelt meer intense regenbuien. De kans op wateroverlast neemt daardoor toe. In Gouderak vernieuwt het hoogheemraadschap daarom het gemaal Verdoold. Deze krijgt een grotere capaciteit. Hiervoor moet wel eerst een knelpunt in Achterbroek worden opgelost.

Op 2 september heeft het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap (college van dijkgraaf en hoogheemraden) een ontwerpplan vastgesteld voor een nieuw `watertracé' in Achterbroek. Het plan ligt tot en met 16 oktober ter inzage in het kantoor van het hoogheemraadschap aan de Maasboulevard in Rotterdam, en in de gemeentehuizen van de gemeente Ouderkerk, de gemeente Vlist en de gemeente Bergambacht.

Het watersysteem bij het buurtschap Achterbroek bestaat uit meerdere, smalle watergangen. Op sommige plekken stroomt het water met relatief hoge snelheden door de watergangen en is het `verhang' te groot: dat wil zeggen dat lokaal de watergang relatief steil naar beneden loopt, naar het gemaal toe. Het effect is dat op sommige plekken een stremming van het water optreedt, waardoor het water buiten de oevers kan treden. Door de grotere capaciteit van het gemaal wordt het verhang verder vergroot. Het is dus belangrijk om het knelpunt op te lossen. Met het nieuwe `watertracé' kan het water uit de polder in de toekomst het vernieuwde gemaal Verdoold gelijkmatiger bereiken en wordt wateroverlast in het gebied zoveel mogelijk beperkt.