Gemeente Vlaardingen


Damco Bakkerijgrondstoffen BV Sociaal-maatschappelijk Ondernemer 2007/2008

08 oktober 2008

Tijdens de beurs Business op het Water heeft wethouder Anny Attema voor de tweede keer de Award Sociaal-maatschappelijk Ondernemer van het Jaar uitgereikt. De trofee ging dit jaar naar Damco Bakkerijgrondstoffen BV, een Vlaardingse ondernemer die naast zakelijk succes ook sociaal-maatschappelijk ondernemen (SMO) hoog in het vaandel heeft staan.

Tot 15 september konden bedrijven worden aangemeld of voorgedragen om mee te dingen naar de titel Sociaal-maatschappelijk Ondernemer 2007/2008. Uit de aanmeldingen en de voordrachten zijn uiteindelijk 3 genomineerden gekozen. Dit waren Damco Bakkerijgrondstoffen BV, Drukkerij Teleprint en Rijwielhandel Koeverman.

Damco Bakkerijgrondstoffen BV
Dit bedrijf investeert al gedurende meerdere jaren in projecten. Een voorbeeld hiervan is het taalproject op de werkvloer, waarbij personeelsleden van Damco, die moeite hadden met de Nederlandse taal, een opleiding Nederlands kregen. Zij begeleiden mensen/werknemers die te maken hebben met bepaalde problemen en treden daarbij in overleg met de instanties die daar bij betrokken zijn. Daarnaast stelde Damco 10 leer-werkplekken beschikbaar. De mensen die daarvoor worden voorgedragen krijgen een gesubsidieerde baan met een kans op een reguliere baan.

Drukkerij Teleprint
Drukkerij Teleprint heeft mensen, die beperkt inzetbaar zijn, de gelegenheid geboden weer arbeidsritme en werkervaring op te doen. De heer Langel zet zich tevens in door mee te denken aan mogelijke oplossingen voor vervolgtrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt richting de reguliere arbeidsmarkt.

Rijwielhandel Koeverman
Rijwielhandel Koeverman steekt een hoop energie in het opleiden van jongens met een beperking tot bijvoorbeeld rijwielhersteller. Met veel positieve energie gaan zij te werk. Het TBV heeft inmiddels een begeleid werken plaatsing bij Koevermans kunnen realiseren.

Winnaar
Uiteindelijk is de keuze gevallen op Damco Bakkerijgrondstoffen BV, omdat bij dit bedrijf al vele jaren, naast het behalen van zakelijk succes, ook sociaal-maatschappelijk ondernemen (SMO) hoog in het vaandel staat. Damco heeft meerdere initiatieven ontwikkeld zoals het taalproject en het bieden van stage-, leer- en werkplekken. Daarnaast heeft Damco de intentie mensen regulier in dienst te nemen.

Positief onderscheiden in SMO
Met de wisseltrofee wil de gemeente elk jaar een ondernemer in het zonnetje zetten die zich positief heeft onderscheiden op het gebied van SMO. Vorig jaar viel de eer te beurt aan Waal bouwbedrijf. De gemeente richt zich bij het maken van een keuze op het bedrijf dat mogelijkheden biedt aan mensen die door omstandigheden minder goede kansen hebben op de arbeidsmarkt.