Kroon op het werk

Persbericht:
Ramadan nauwelijks van invloed op werkvloer

In een artikel uit De Telegraaf van vanmorgen wordt geconcludeerd dat de Islamitische ramadan tot een forse stijging van het aantal ziekmeldingen heeft geleid. Uit een bijeenkomst over de ramadan van het Werkgeversforum Kroon op het Werk blijkt dat communicatie het belangrijkste sleutelwoord is om onnodig ziekteverzuim te voorkomen tijdens de Ramadan.

Het Werkgeversforum Kroon op Werk, een platform van werkgevers voor gezondheidsmanagement, organiseerde 18 september jl. een expert-meeting tussen werkgever en werknemers over de ramadan in de Omar el Faroeq moskee in Utrecht.

Hieruit kwam naar voren dat onzekerheid en onduidelijk omtrent de ramadan vooral voortkomen uit angst, onwetendheid en vooroordelen. Werkgevers en werknemers zouden meer de dialoog aan moeten gaan. Onbegrip en misverstanden zouden hiermee worden voorkomen. De uitkomsten van de bijeenkomst zijn op te vragen bij het Werkgeversforum Kroon op het Werk.

In het artikel uit De Telegraaf van vanmorgen wordt gesuggereerd dat de Islamitische ramadan tot een forse stijging van het aantal ziekmeldingen heeft geleid. Dat zou moeten blijken uit gegevens van twee grote verzuimcontroleurs, de VCC-Groep en CBZ Verzuimbezoeken. `De stijging van het ziekteverzuim tijdens de ramadan is ten opzichte van vorig jaar slechts 20 procent en heeft bovendien grotendeels andere oorzaken'. `Belachelijk dat dit zo in De Telegraaf wordt weergegeven', is de reactie van de woordvoerder van CBZ Verzuimbezoeken.

De ramadan heeft voor veel werknemers een negatief effect op de weerstand. Hierdoor is het aantal (spoed) verzuimcontroles elk jaar hoger dan andere periodes, net zoals bij Carnaval. Beide controlediensten geven aan dat de verhoging mede veroorzaakt wordt door de weersomslag en de traditionele griepgolf. Ook geven zij aan dat werkgevers meer bewust zijn van het fenomeen ramadan en het Suikerfeest. Daardoor zijn zij alerter op de Islamitische medewerkers, en worden er op verzoek van werkgevers meer controles uitgevoerd op deze doelgroep.

Over het Werkgeversforum `Kroon op het Werk'
Het Werkgeversforum `Kroon op het Werk' is een netwerk op het gebied van gezondheidsmanagement waar werkgevers elkaar adviseren en ervaringen uitwisselen waardoor de optimale inzetbaarheid van medewerkers wordt vergroot en de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid worden verlaagd.