Gemeente 's-Hertogenbosch

08-10-2008
Project tegen woninginbraken succesvol

Een jaar geleden startte het project "Geef inbrekers geen kans". Doel van het project was bewoners bewust te maken van inbraakrisico's en hen te stimuleren om inbraakwerende maatregelen te nemen, zoals het verbeteren van hang- en sluitwerk. Uit een onlangs gehouden evaluatie blijkt dat het project succesvol was. De gemeente had wel gehoopt op een grotere deelname van bewoners aan dit preventieproject. Ruim 700 bewoners van koopwoningen hebben meegedaan aan het project en een kosteloos preventieadvies van de gemeente ontvangen. Dit leidde in zeven van de twaalf aangewezen hotspots tot een afname van het aantal woninginbraken.

Speciaal opgeleide preventieadviseurs hebben een jaar lang huisbezoeken gebracht aan bewoners van koopwoningen en hen gewezen op de risico's op woninginbraak. Daarnaast hebben ze bewoners voorzien van een kosteloos preventieadvies om hun woning beter te beveiligen. Het project was gericht op koopwoningen gelegen in zogenaamde hotspots: delen van wijken en buurten waar het aantal woninginbraken hoger dan gemiddeld ligt.
15 procent van alle aangeschreven bewoners is ingegaan op het aangeboden preventieadvies. Uit de evaluatie blijkt dat 84 procent van de bewoners het ontvangen advies daadwerkelijk heeft uitgevoerd en maatregelen heeft genomen om de woning beter te wapenen tegen inbrekers. Daarnaast geeft ruim 60 procent aan dat ze zich beter bewust zijn geworden van mogelijke risico's. In totaal nam in 7 van de 12 hotspots het aantal woninginbraken af.
De gemeente is over de uiteindelijke resultaten niet ontevreden. We hadden echter wel gehoopt op nog meer deelname vanuit de bewoners. Bewoners zijn immers zelf verantwoordelijk als het gaat om het verkleinen van de kans op een woninginbraak.

Het project wordt in een andere vorm voortgezet. Het project wordt toegankelijk voor alle Bosschenaren met een koopwoning. Zij kunnen zich vanaf 1 januari melden bij de gemeente voor een kosteloos preventieadvies op maat via de website www.samenvoorveilig.nl