Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 oktober 2008

Toppositie voor zes UvA-opleidingen in Elsevier Thema Studeren

UvA handhaaft derde plaats in beoordeling brede universiteiten

Gepubliceerd op 8 oktober 2008

Voor het themanummer Studeren deed weekblad Elsevier ook dit jaar weer onderzoek naar de beste studies. In totaal beoordeelden studenten en hoogleraren/universitair hoofddocenten 39 opleidingen aan 13 universiteiten. Net als in 2007 eindigt de UvA in het algemene oordeel van de hoogleraren over de brede universiteiten op de derde plaats. Het percentage stemmen nam toe, van 13 naar 16%. De eerste plaats in het hooglerarenoordeel over de brede universiteiten is net als voorgaande jaren voor de Universiteit Utrecht. Het aantal nummer één-posities voor de UvA in de beoordelingen per opleiding is dit jaar toegenomen. Maar liefst zes UvA-opleidingen voeren op hun terrein de lijst aan.

Vier opleidingen van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA handhaven hun toppositie: Communicatiewetenschap, Culturele antropologie en Psychologie in het hooglerarenoordeel, en Sociale geografie en planologie in het studentenoordeel. De laatste deelt dit jaar de eerste plaats met de Universiteit Utrecht. Nieuw in het overzicht van best scorende opleidingen zijn Natuur- en sterrenkunde volgens de hoogleraren en Scheikunde (gedeelde plaats met UU) volgens de studenten aan de UvA.

De cijfers die de studenten in hun oordeel toekennen aan de verschillende opleidingen ontlopen elkaar weinig. Alle UvA-opleidingen scoren voldoende of ruim voldoende. De laagst beoordeelde UvA-opleiding is Tandheelkunde met een 6,4 (net als in 2007); het hoogste cijfer voor een UvA-opleiding is voor Wijsbegeerte met een 7,8.

Universitaire masters

Voor het eerst zijn dit jaar ook masterstudenten ondervraagd. Uit de antwoorden van ruim 3.500 ondervraagden blijkt dat deze studenten over het algemeen zeer tevreden zijn. Zo'n 80 procent van hen geeft aan dat ze - als ze opnieuw zouden mogen kiezen - voor dezelfde master aan dezelfde universiteit zouden kiezen. Van de onderzochte UvA-masteropleidingen doen vooral Communicatiewetenschap en Pedagogische wetenschappen het goed: Pedagogiek scoort een eerste plaats (van de zes onderzochte universiteiten) met een 7,3 gemiddeld en Communicatiewetenschap is tweede (van de vijf) met een 7,4 gemiddeld.

Researchmasters

Elsevier besteedt apart aandacht aan de research- of onderzoeksmasters. Ook de wetenschappers van de toekomst zijn erg tevreden over hun opleiding. Het studentenoordeel over de researchmasters wordt per vakgebied gegeven. Alleen voor de vakgebieden Taal en cultuur en Gedrag en maatschappij worden de universiteiten met elkaar vergeleken. Beide vakgebieden aan de UvA scoren een tweede plaats: Taal en cultuur krijgt gemiddeld een 7,6, en Gedrag en maatschappij een 8,2.
Bron: UvA Persvoorlichting