PvdA Europees parlement


Herstel vertrouwen in financiële markt door Europees optreden

8 oktober 2008

Ieke van den Burg "De crisis op de financiële markten vereist snel een gecoördineerde Europese oplossing", zo stelt PvdA europarlementarier Ieke van den Burg. "De Europese Ministers van Financiën zijn vooral bezig met nationale oplossingen. Oplossingen die soms de situatie voor anderen weer ingewikkelder maken en per saldo de situatie verergeren. De Europese Commissie staat er machteloos bij en kijkt ernaar."

Zij is vooral kritisch over Commissaris McCreevy. Morgen stemt het Europees Parlement over het rapport van Van den Burg en haar Roemeense collega Daianu over de toekomstige Europese structuur van dat financieel toezicht. In dat rapport wordt McCreevy opgedragen om met een hele serie wetgevende voorstellen te komen voor het eind van het jaar.

De PvdA dringt al jaren aan op sterker Europees toezicht, omdat financiële producten en instellingen over nationale en sectorale grenzen heen gaan en een veertigtal grote financiële groepen over de grenzen heen het speelveld in de Europese Unie bepalen. In het debat van vandaag over de financiële crisis en het toezicht pleit Van den Burg voor snelle actie van de Europese Commissie en van de Europese Top volgende week.

Van den Burg: "Het vertrouwen in de financiële markten moet hersteld worden, effectief en efficiënt toezicht op Europees niveau is onontbeerlijk". De PvdA roept daarom alle Nederlandse fracties in het EP op om akkoord te gaan met haar voorstellen en verwijst daarbij naar een motie die in de Tweede Kamer bijna kamerbreed is aangenomen waarin gepleit wordt voor " een bovenpartijdige instantie die snel knopen kan doorhakken" en voor het " op termijn creëren van een Europese toezichthouder".

Tot op heden zijn de christen-democraten en een deel van de liberale fractie in het EP daarvan nog niet overtuigd. Een omstreden punt in het rapport van Van den Burg is het voorstel om op korte termijn aan de huidige structuur op Europees niveau een onafhankelijke voorzitter en vicevoorzitter toe te voegen, die samen met de voorzitters van de Europese comités van banken- verzekerings- en effecten- toezichthouders knopen kunnen doorhakken, als twee of meer van de ruim tachtig nationale en sectorale toezichthouders in de EU het onderling niet eens kunnen worden.

Deze constructie is ook van groot belang om een betere coördinatie tussen de sectortoezichthouders en met de Europese Centrale Bank en andere centrale banken te bevorderen. Van den Burg: "Eén van de belangrijkste lessen uit de kredietcrisis is het volstrekte gebrek aan verbinding tussen het microtoezicht op individuele banken, de dynamische ontwikkelingen in de effectenhandel met al die nieuwe gestructureerde producten, en het overzicht over de macro-economische situatie bij de monetaire autoriteiten."