Vereniging van Effectenbezitters

VEB start juridische procedure Fortis

Te veel onduidelijkheid, belangen aandeelhouders geschaad door reddingsplannen

De VEB bereidt een juridische procedure voor tegen Fortis. De VEB is van mening dat de belangen van aandeelhouders Fortis onevenredig geschaad zijn door de bliksemacties van de Nederlandse en Belgische staat waardoor de onderneming feitelijk is ontmanteld. In het Nederlandse vennootschapsrecht is de bepaling opgenomen dat de goedkeuring van aandeelhouders vereist is indien meer dan een derde van de bezittingen worden verkocht of een belangrijke verandering van de identiteit of het karakter van de vennootschap plaatsvindt. Aandeelhouders Fortis hebben echter geen inspraak gehad in de verkoop van activa.

De Nederlandse bancaire en verzekeringsactiviteiten van Fortis en het Fortis-deel van ABN AMRO zijn sinds 3 oktober in handen van de Nederlandse staat. De VEB heeft op dinsdag 7 oktober een overleg gehad met het Ministerie van Financiën. Daarin werd duidelijk dat voor de Nederlandse overheid bij deze transactie het veiligstellen van het financiële systeem in Nederland de enige overweging was. Gedurende de onderhandelingen is op geen enkel moment oog geweest voor de belangen van Fortis aandeelhouders. Alhoewel volgens de VEB de staat terecht het tegengaan van het instorten van het bancaire systeem en het beschermen van spaarders vooropstelt, is het onacceptabel dat vervolgens geheel geen aandacht meer is voor de belangen van aandeelhouders.

De Nederlandse staat heeft 16,8 miljard euro betaald aan de vennootschappen Fortis SA/NV en Fortis NV. Het is onduidelijk hoe dit bedrag vervolgens binnen Fortis is aangewend. Na deze transactie zijn bovendien de Belgische activiteiten voor een belangrijk deel ondergebracht bij het Franse BNP Paribas. Op dit moment is volstrekt onduidelijk waar aandeelhouders Fortis een aandeel in hebben en hoe de verschillende verkoopopbrengsten precies zijn aangewend. Voor de VEB is dit een onacceptabele gang van zaken.

Ook Fortis zelf is kennelijk niet in staat alle benodigde informatie te communiceren naar de markt, want op last van de Belgische toezichthouder is de handel in het aandeel Fortis al dagen opgeschort. De vrees onder beleggers is groot dat er maar bitter weinig van hun aandeel Fortis overblijft.

Aandeelhouders komen er zeer bekaaid van af. Alleen al de contante verkoopopbrengst van de verschillende bedrijfsonderdelen zoals die de afgelopen dagen zijn gepresenteerd telt op tot ruim 19 miljard euro, ofwel ruim 8 euro per aandeel Fortis. Het eigen vermogen per aandeel was bij het opmaken van de halfjaarcijfers nog 12,48 euro. Ontmanteling van het bedrijf had in normale omstandigheden ruimschoots dat bedrag per aandeel moeten kunnen opbrengen.

Nu zijn de omstandigheden inderdaad op dit moment uitzonderlijk, maar (zeker als het aan de regeringen ligt) ook tijdelijk. Bovendien hebben zeker de Nederlandse activiteiten volgens het Ministerie van Financiën een marktconforme prijs opgebracht die nog iets boven de 'going concern' waarde zou liggen.

De VEB is van mening dat door Fortis en de verschillende overheden ook een andere constructie opgetuigd had kunnen worden. Een constructie waarbij spaartegoeden werden veiliggesteld maar waarbij tegelijkertijd ook aandeelhouders hadden kunnen blijven deelnemen in de Nederlandse en Belgische activiteiten, zodat zij de kans behielden op termijn hun investering weer te zien herstellen.

De VEB is van mening dat deze affaire bijzonder schadelijk is voor het vertrouwen in de financiële markten. Beleggers zullen nog terughoudender worden voordat ze in de toekomst investeren in beursgenoteerde bedrijven, waarmee een essentiële financieringsmethode voor ondernemingen inkrimpt.

De VEB heeft de onderneming en de betreffende overheidsinstellingen en autoriteiten een brief gestuurd waarin deze punten aan de orde worden gesteld. Tegelijkertijd onderneemt de VEB nu alle juridische stappen die zij nodig acht en werkt daarbij samen met de Belgische belangenbehartiger Deminor.