Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Sta niet stil! Doe mee!

Filevrije dag: donderdag 9 oktober

Den Haag, 2 september 2008

De 125-jarige ANWB organiseert op donderdag 9 oktober de Nationale Filevrije dag. De bond roept alle filerijders van Nederland op om op deze dag hun werk- en reispatroon aan te passen zodat zij buiten de spits, of op een andere manier, van en naar hun werk reizen. Met de Nationale Filevrije dag wil de ANWB aantonen dat wanneer slechts 10% van de filerijders in de spits ander gedrag vertoont het fileleed aanzienlijk minder zal zijn.

Het is niet de bedoeling dat Nederland massaal vrij neemt op 9 oktober, het werk gaat immers gewoon door. Maar huidige filerijders kunnen wel slim omgaan met het indelen van de dag, door het dagelijkse patroon te doorbreken.

Als we op donderdag 9 oktober niets doen verwacht de ANWB gemiddeld 250 kilometer file in de ochtendspits en gemiddeld 300 kilometer file in de avondspits. De belangrijkste knelpunten zijn:

A2 Utrecht- 's-Hertogenbosch, tussen Nieuwegein en Kerkdriel. A4 Amsterdam-Den Haag, tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude. A27 Utrecht-Breda, tussen Lexmond en Gorinchem.
A10 Amsterdam-Zaandam, Coentunnel.
A50 Arnhem-Eindhoven, tussen Heteren en knooppunt Valburg.

Op 9 oktober wil de ANWB en de partners van Nederland Bereikbaar dat aantal kilometers terugbrengen naar nul. Daarvoor is nodig dat 80 tot 100 duizend filerijders mee doen met de actie de Nationale Filevrije dag.

Meer dan 100 werkgevers en organisaties doen met hun medewerkers actief mee. Zo worden er bijvoorbeeld opstapplekken georganiseerd voor opvallende bussen die de werknemers naar het werk brengen. Voor vroege vogels is er een speciaal ontbijt dat extra vroeg wordt geserveerd op kantoor en weer anderen gaan massaal met de motor naar hun werk en nemen een collega mee achterop. Meer ludieke ideeën worden op filevrijedag.nl verzameld.

Vanaf 2 september kunnen automobilisten zich als deelnemer aanmelden via www.filevrijedag.nl. Een teller houdt de stand van het aantal deelnemers bij. Deze teller is door heel Nederland te zien en te horen. Via borden langs en boven de snelweg, via de verkeersinformatie en op de website.

De Nationale Filevrije dag is een onderdeel van de campagne Nederland Bereikbaar. Een initiatief van ANWB, NS en Rabobank. Kijk voor meer informatie op nederlandbereikbaar.nl




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB