Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


NOaA-lezing 9 oktober 2008

9.30-12.30 Aula RACM Kerkstraat 1, Amersfoort

17 september 2008
De NOaA-lezingen zijn weer van start gegaan. Op donderdagochtend 9 oktober starten we de nieuwe reeks met het thema Archeologie op diepte. De data en (voorlopige) onderwerpen van de volgende lezingen staan op de website van de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie: www.noaa.nl. Noteer deze alvast in de agenda! Aanmelden voor de lezing wordt aanbevolen, maar is niet noodzakelijk.

Archeologie op diepte

De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd op diep gelegen locaties, bijvoorbeeld bij de aanleg van tunnels. Het thema van deze NOaA-lezingen is de combinatie van de technische aspecten van de bouw met de archeologische vraagstukken. De zaak wordt van twee kanten belicht: vanuit de kant van de bouwer en vanuit het oogpunt van de archeoloog. Sprekers zijn Dick Wilschut, senior adviseur geotechniek bij het ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam en Peter Kranendonk, projectleider archeologie bij de Amsterdamse Noord-Zuidlijn.

Dick Wilschut - Bouwputten mechanica voor archeologen

Dick Wilschut zal in een lezing de geotechnische en hydrologische aspecten belichten van diepe bouwputten waarin de archeoloog zijn onderzoek wil verrichten. In Rotterdam worden steeds meer ondergrondse constructies gebouwd die archeologisch onderzoek in de diepere lagen noodzakelijk maar ook mogelijk maken. Doel van de lezing is het krachtenspel rond een bouwput voor de archeologen inzichtelijk maken zodat gezamenlijk naar de kansen en (on)mogelijkheden voor archeologisch onderzoek kan worden gezocht.

Peter Kranendonk - Archeologie op diepte: de ervaringen bij de Noord-Zuidlijn

Peter Kranendonk zal spreken over het archeologische onderzoek van de Noord-Zuidlijn. Hierbij is de laatste jaren veel ervaring opgedaan in verschillende situaties: van onderzoek onder de grond tot zeefinstallaties tijdens het afzinken van de caissons. In de lezing zal vooral worden ingegaan op de gebruikte methoden en technieken in verband met de diepe archeologie in Amsterdam.

Zie voor meer informatie de website van de NOaA: www.noaa.nl