Gemeente Leidschendam-Voorburg


Leidschendam-Voorburg 9 oktober zonder files

Als het aan de gemeente Leidschendam-Voorburg ligt is er donderdag 9 oktober geen file te bekennen in en rond die gemeente. Geen rijen wachtende autos in het Damcentrum, geen oponthoud bij Leidsenhage en geen opstoppingen op de Utrechtsebaan en in de Sijtwendetunnel. Leidschendam-Voorburg neemt op 9 oktober deel aan de landelijke filevrije dag. Bestuurders en medewerkers van de gemeente kunnen die dag door vroeg, door laat, of door op een andere manier naar het werk te reizen, meehelpen de gebruikelijke doordeweekse files terug te dringen en wellicht zelfs te voorkomen. Intern is onder meer een oproep gedaan met de fiets of openbaar vervoer naar het werk te komen en geen vergaderingen te plannen vóór 10.00 uur en na 15.30 uur zodat collegas en externe partijen ook de file kunnen vermijden. Tevens behoren telefonisch vergaderen en een dag thuis werken die dag tot de mogelijkheden.

Oproep
De gemeente is zich ervan bewust dat de gemeentelijke organisatie maar voor een klein deel kan bijdragen aan een filevrije dag. Daarom roept zij inwoners en bedrijven op om mee te doen en samen het verschil te maken. Met ieders medewerking kan deze dag de geschiedenis ingaan als een dag zonder files. Want door op een slimme manier, vroeg, laat, óf op een andere wijze naar het werk te reizen, zijn de gebruikelijke doordeweekse files terug te dringen en misschien zelfs te voorkomen.

Landelijk
De filevrije dag is een initiatief van ANWB, Rabobank, NS en andere bedrijven en organisaties. Bereikbaarheid dreigt immers een steeds groter maatschappelijk en economisch probleem te worden. Landelijk worden werkgevers opgeroepen om na te denken en de traditionele patronen rond mobiliteit nog eens tegen het licht te houden. De flexibiliteit is meestal groter dan we denken. Bijvoorbeeld met behulp van moderne technologie. Filevrije dag is een uitnodiging aan heel Nederland om mee te doen en ervoor te zorgen dat er donderdag 9 oktober geen of minder files zijn dan gebruikelijk.