Technische Universiteit Delft

Research by Design
door M&C

Symposium georganiseerd door de faculteiten Bouwkunde van de ETH Zürich en de TU Delft.

09 oktober 2008 | 12:30 uur - 17:00 uur
plaats: Aula TU Delft, College room D

De symposiumreeks in vogelvlucht
Dit symposium maakt deel uit van een reeks symposia die worden georganiseerd in het kader van de officiële Zwitserse bijdrage aan de 11e Architectuur Biënnale in Venetië. Doel is de dialoog te stimuleren, vooropgezette meningen ter discussie te stellen en het open veld van architectuuronderzoek in relatie tot onderwijs en ontwerpen verder te verruimen. De zeven ontmoetingen staan in het teken van een kritische reflectie op ontwerpmethodologieën, netwerken, didactiek en technologieën. Centraal staat een tweetal doelen: het voeren van een brede discussie over de betekenis van "ontwerponderzoek" in de toegepaste discipline van de architectuur en het formuleren van alternatieve begripsbepalingen voor een term en een tak van wetenschap waarvoor nog altijd geen duidelijke definitie bestaat.

In een tijd van zichtbare technologische en sociaaleconomische veranderingen kan de bouwkunde niet langer blindvaren op vooropgezette concepten, bestaande typologieën en ontwerpmethodologieën. Datzelfde geldt ook voor het bouwkundeonderwijs. In plaats van een bepaalde formele school, academische stijl of pedagogische praktijk aan te blijven hangen, moeten de instellingen met een kritische blik kijken naar de huidige ontwerpprocessen met als doel nieuwe modellen te formuleren voor collectief leren en onderzoeksvormen. Kernvragen zijn: hoe kan onderzoek worden gedefinieerd in een discipline als bouwkundig ontwerpen?

Hoe kan onderzoek semantisch worden omschreven in een ontwerpgeoriënteerde, creatief-technische discipline? Wat is de potentiële waarde van het behandelen van onderwijs als een onderzoeksinstrument? Deze debattenreeks gaat in op enkele essentiële punten van het bouwkundig ontwerpproces door het conflict en de complexiteit van ruimtelijke, organisatorische en productietechnische dynamische systemen in beeld te brengen die iedere discussie rond deze discipline beheersen. Bouwkunde is min of meer per definitie een vakgebied dat gefundeerd is op veelvuldig experimenteren en het maken van verkennende uitstapjes naar tal van uiteenlopende kennisvelden die disciplinaire grenzen doorbreken en opnieuw definiëren en die nieuwe terreinen blootleggen.

Het symposium in Delft: een korte samenvatting
Het programma van de sessie in Delft bestaat uit twee delen. Allereerst wordt er aan de hand van de presentatie van twee representatieve onderzoeksprojecten inzicht geboden in de activiteiten die worden uitgevoerd onder de paraplu van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft door Henk Engel en Rudy Uytenhaak. Daarna vindt er een rondetafeldiscussie plaats. Geselecteerde academici uit de Benelux en een delegatie uit Zwitserland zullen hun standpunt presenteren in korte statements van 5 minuten, waardoor de discussie zal worden gestimuleerd. De moderator is Reto Geiser (ETH Zürich) en Tom Avermaete (TU Delft).

Meer informatie? www.bk.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 25 september 2008