Universiteit Twente

Techniekfilosofie en het goede leven

Geen wereldprobleem van begin 21^e eeuw of techniek vervult erin een hoofdrol. Daarom moeten we nieuwe technologieën al bij hun ontwikkeling beoordelen op maatschappelijke relevantie. Dat zegt Philip Brey op donderdag 9 oktober 2008 bij zijn inauguratie als hoogleraar Algemene Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente.

Het milieuvraagstuk, schaarste aan hulpbronnen, maatschappelijke veiligheid, sociale cohesie en integratie, gezondheid en zorg, volgens Brey (1966) speelt technologie daarin een centrale rol. Maar of die rol een constructieve is, ligt mede daaraan of we tot een normatieve evaluatie in staat zijn die de ontwikkeling en inzet van technologie helpt verbeteren.

Dat ethische bezinning dan tekortschiet, illustreert de UT-hoogleraar (en opvolger van Hans Achterhuis) aan winkelen op Internet. Hoewel dit verschijnsel misschien moreel neutraal is, kan de sociale cohesie in steden eronder lijden, zodat de vraag: goed of slecht recht overeind blijft. Brey c.s. zoeken daarom voor elk van de urgente maatschappelijke vraagstukken een breed-normatief beoordelingskader. Met als "ultieme" waarde voor alles wat economisch, ethisch, esthetisch of anderszins van waarde is: het goede leven, en samenleven.

Escapistisch vermaak

In de onderzoekslijn "Het goede leven in een technologische cultuur" zal vooropstaan hoe innovaties aan de kwaliteit van ons leven toe- of afdoen. Niet alleen het overbekende Internet en mobieltje - omdat die persoonlijke vrijheid, autonomie en verbondenheid bezorgen èn ons opzadelen met een stresscultuur van totale bereikbaarheid. Ook de virtuele leefstijl, want bieden World of Warcraft en Second Life louter escapistisch vermaak of serieuze alternatieven voor een gewoon leven? Net als, tegen een oplopend personeelstekort, de inzet van robots in verpleging en ouderenzorg.

Andere verdiepingen die Brey voor de techniekfilosofie bepleit, zijn de anticipatie op gebruik en maatschappelijke gevolgen van technologie-in-wording (recent voorbeeld is de moleculaire diagnostiek die ter voorspelling van gezondheidsrisico's genetische informatie uit het menselijk lichaam haalt). En: de afweging van waarden, zoals of veiligheid boven privacy gaat, een sterke economie boven een schoon milieu.

Het Twentse techniekfilosofische onderzoek vindt grotendeels plaats in het 3TU.Centre for Ethics and Technology, een centre of excellence waarin de UT samenwerkt met de technische universiteiten van Delft en Eindhoven. Nederland geniet een wereldwijde reputatie met de nog jonge tak van wijsbegeerte die techniekfilosofie heet; het UT-aandeel daarin kreeg in de laatste internationale visitatie de beoordeling "excellent".

Noot voor de pers

De oratie van prof. dr. P.A.E. Brey, "Techniek en Alles Wat van Waarde Is" is elektronisch verkrijgbaar bij Petra Bruulsema, 053-489 3297, p.bruulsema@utwente.nl.

Contactpersoon Universiteit Twente, afdeling Communicatie: drs. Berend Meijering, 053-489 4385, b.meijering@utwente.nl.

Top
Laatst gewijzigd op 26-09-2008 10:01:13 door Webmaster