Universiteit van Tilburg

29 september 2008

Symposium: Het kerkgebouw als religieus erfgoed

Publieksdag Faculteit Katholieke Theologie over herbestemming kerkgebouwen

Kerkgebouwen gaan dicht en krijgen een andere functie, maar welke? De oorspronkelijke godsdienstige functie en de toekomst van deze gebouwen staan centraal tijdens de publieksdag 'Het kerkgebouw als religieus erfgoed' in Utrecht op 9 oktober. De Faculteit Katholieke Theologie (FKT) van de Universiteit van Tilburg organiseert dit symposium in samenwerking met de Stichting Aartsbisschoppelijk Museum in het kader van het jaar van het religieus erfgoed.

Petra Stassen, hoofd juridische zaken van het Adviesbureau R.-K. Kerk, zal op het symposium een lezing houden over de (on)mogelijkheden van en gevoeligheden bij het herbestemmen van katholieke kerkgebouwen. Herwi Rikhof, hoogleraar systematische theologie van de FKT, verkent de liturgische teksten van de kerkwijding. Ten slotte neemt universitair hoofddocent canoniek recht Ton Meijers de kerkelijke regelingen onder de loep van de bouw, inrichting en het (her)gebruik van een kerkgebouw.

Slotbeschouwing bisschop Punt
's Middags kunnen deelnemers uit een tiental workshops kiezen. Onderwerpen zijn onder meer de lasten en lusten van monumentenwetgeving, kerkgebouwen in het publieke domein, beleid en praktijk van de herbestemming van een kerkgebouw en de verhouding kerk en staat. Enkele sprekers: Leonard de Wit (hoofd afdeling Beleid, Maritiem en Internationaal van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten), Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA-fractielid Tweede Kamer) en Gerard Rouwhorst (hoogleraar liturgiewetenschap Faculteit Katholieke Theologie). De bisschop van Haarlem, mgr. J. Punt, sluit de dag af met een slotbeschouwing.

Naar aanleiding van deze dag zal de FKT een boek uitbrengen met een weerslag van de lezingen en workshops.