Gemeente Lansingerland


9 oktober staat in het teken van de Palliatieve Zorg 9 oktober in het teken van de Palliatieve Zorg

Onder palliatieve zorg valt alle zorg die gericht is om iemand met een levensbedreigende ziekte (en zijn naasten) een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te geven.

Ongeneeslijk ziek- wat kan ik verwachten?

Patiënten die lijden aan een terminale of niet-acute aandoening (kanker, ademhalingsziekten en hart- en vaatziekten) ervaren soms onnodige stress en pijn omdat ze niet op de hoogte zijn van de zorg die ze kunnen krijgen. Er bestaat goede pijnbestrijding en daarnaast zijn er keuzemogelijkheden voor de plek waar patiënten hun laatste levensdagen of -periode doorbrengen. Het gaat erom dat mensen kunnen kiezen uit de mogelijkheden die bij hun persoonlijkheid en hun omstandigheden passen.

Op donderdag 9 oktober worden diverse activiteiten gehouden om aandacht te vestigen op de keuzes die mensen kunnen maken in de terminale fase van hun leven. Het Palliatief Netwerk Delft Westland Oostland organiseert de activiteiten in het kader van de internationale dag van de palliatieve zorg 2008.

Informatiestand
In het Reinier de Graaf Gasthuis Van 10.00 - 17.00 uur staat een informatiestand in de hal van het B-gebouw van het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft. De stand is bemand door een Vrijwilliger Palliatieve Terminale Zorg en een verpleegkundige uit het ziekenhuis of van thuiszorgorganisatie Careyn.

Open middag in het Hospice Delft

In het Hospice Delft vindt een informatiemiddag plaats van 14.00 - 16.00 uur met onder andere een rondleiding door het hospice. Aanmelden voor de rondleiding kan telefonisch, (015) 257 31 21, of per e-mail, info@hospicedelft.nl.

Zorgloketten

Bij verschillende zorgloketten zullen van 10.00 - 12.00 uur coördinatoren van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg aanwezig zijn om belangstellenden informatie te verschaffen en vragen te beantwoorden.

In Delft, Westland en Pijnacker/Nootpdorp.

In Berkel en Rodenrijs is dit het WMO-loket Spil (Raadhuislaan 1). Op donderdag 9 oktober van 10-12 is de Coördinator in het WMO-loket aanwezig en een vrijwilliger van de Vrijwillige Terminale Zorg te Lansingerland. Zij zijn onderdeel van het Steunpunt Mantelzorg Lansingerland.

Hier is ook de nieuwe brochure Ongeneeslijk ziek, wat kan ik verwachten? beschikbaar.

Deze brochure is een praktische gids over zorg in de laatste levensfase.

Het Integraal Kankercentrum West heeft de brochure in samenwerking met de palliatieve netwerken ontwikkeld.

Voor nadere informatie kunt u bellen met de Coördinator van het Steunpunt Mantelzorg Lansingerland, tel. 06 20 62 37 08.


* Film The Gifts of Grief

In de Kapellezaal van het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft zal van 12.30 - 13.30 uur en van 16.00 - 17.00 uur de film Gifts of Grief te zien zijn. De film is een documentaire over het verlies van een dierbare en over de uiteenlopende manieren om daarmee om te gaan gemaakt. Nancee Sobonya is de maker van de film, die onlangs speciaal voor Nederland met ondertiteling is uitgebracht. Een bezoek aan de film is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Informatie over deze activiteiten is ook te vinden op de website www.netwerkpalliatievezorg.nl/dwo