Rijksuniversiteit Groningen

Godshuisjes - religieus erfgoed in Groningen

Expositie in het Universiteitsmuseum als afsluiting van het Jaar van het Religieus erfgoed

Datum: 30 september 2008

Als afsluiting en hoogtepunt van het Jaar van het Religieus Erfgoed vindt van 9 oktober 2008 t/m 15 februari 2009 in het Universiteitsmuseum Groningen de expositie Godshuisjes - religieus erfgoed in Groningen plaats, georganiseerd in samenwerking met het Museumhuis Groningen. In de expositie wordt de religieuze geschiedenis van Groningen verteld aan de hand van markante momenten in de tijd, beginnend bij de religieuze beleving van de eerste bewoners van deze streken en eindigend bij de afbraak, nieuwbouw en herbestemming van religieuze gebouwen in onze provincie.

Een kluizenaar, een rijdende kosjere winkel en een boeddhabeeld met verse ananas? Dit zijn slechts enkele uitingen van religieuze beleving, zoals die vandaag de dag nog in de provincie Groningen te vinden zijn. Bijzondere objecten uit diverse musea en culturele instellingen en unieke foto's van Robert Mulder vormen samen de `godshuisjes' van de Groninger geschiedenis.

Lutherbijbel
Hiervoor worden `godshuisjes' ingericht met daarin objecten afkomstig uit diverse musea en kerkelijke en culturele instellingen in de provincie Groningen. Alle objecten staan voor een bijzonder moment uit die religieuze beleving. Zo zijn in de huisjes prehistorische amuletten, kloostermoppen en joodse gebruiksvoorwerpen en enkele unieke stukken te zien. Zo wordt voor het eerst sinds lange tijd de beroemde 16e-eeuwse Lutherbijbel getoond, waarin geschreven aantekeningen staan van Luther zelf en van de latere eigenaar Regnerus Praedinius.

9e-Eeuw reliekkruis
Ook het Karolingische kruisje uit Oostwold is heel bijzonder. Lange tijd dacht men dat het 14e-eeuws was, maar enkele jaren geleden werd vastgesteld dat het een 9e-eeuws reliekkruis betreft.

Andere huisjes worden voorzien van aansprekende foto's van fotograaf Robert Mulder. Zijn unieke foto's zijn vooral gericht op religieuze beleving in heden en verleden en stellen de mens daarin altijd centraal. De expositie is vormgegeven door Jan Kees Schelvis, grafisch en ruimtelijk vormgever.

De expositie wordt op 8 oktober geopend door Jean Pierre Rawie, onder muzikale begeleiding van het Hemony Kwartet. De expositie vindt plaats van 9 oktober 2008 t/m 15 februari 2009 in het Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a in Groningen, 050-3635083 of 3635562, www.rug.nl/museum. Geopend di t/m zo van 13.00- 17.00 uur (voor groepen op afspraak ook 's morgens); entree 4,- euro p.p. vanaf 10 jaar.

De expositie werd mogelijk gemaakt door het VSB-fonds, de Provincie Groningen, het Prins Bernard Cultuurfonds en het JB Scholtenfonds