KNHS


Topveld aan de start in Boekelo

1 oktober 2008
Military Boekelo

BOEKELO (KNHS) - Maar liefst 115 combinaties uit 18 landen hebben zich ingeschreven voor de 38ste editie van de military van Boekelo, die van 9 tot en met 12 oktober zal worden verreden. Met vijf ruiters aan de start die in Hong Kong een klassering bij de eerste 15 wisten te behalen wordt de kwaliteit van het deelnemersveld onderstreept. Meest in het oog springende deelnemer is regerend wereldkampioene Zara Phillips, dochter van princess Ann en Mark Phillips en kleindochter van de regerende Britse vorstin, Koningin Elisabeth.

Bondscoach Martin Lips hoopt met tien Nederlandse combinaties aan de start te verschijnen, waaronder Madeleine Brugman, die zich in 2006 mocht laten huldigen als Nederlands kampioene. De amazone uit Bornerbroek brengt Lost for Words en Sundancer mee. De Nederlands kampioen van 2007, Tim Lips (Made) met Blom's Oncarlos laat Boekelo aan zijn neus voorbij gaan. Oncarlos geniet van een welverdiende vakantie na zijn zeer goede prestaties tijdens de Olympische Spelen van Hong Kong, waarin Lips als 15e eindigde. Ook Jan van Beek (Rijsbergen) heeft met twee paarden ingeschreven en dat zijn Gidran Ima en Gidran Somaj. Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) gaat deze keer met Coral Estate Tom Cruise proberen de belangrijkste eventing wedstrijd van Nederland tot een goed einde te brengen. Verder komen voor ons land aan de start Iris Peemen (Rijsbergen), Anouk vanGerven-Verwer (Chaam), Mirella Vrolijk (Wolvertem B.), Annemarie van Merkesteijn (Lieren) en Ellen Kloos (Roosendaal). Voor veel van deze combinaties betekent het goed rijden in deze drie sterren wedstrijd een stapje dichterbij de equipe van bondscoach Martin Lips richting het EK van volgend jaar. "Mijn doel is duidelijk. Ik wil met een equipe naar de Olympische Spelen in Londen en dat kan alleen maar als we op het WK in 2010 met het team een goede prestatie neerzetten. En de marsroute naar Londen 2012 begint in Boekelo!", aldus bondscoach Martin Lips.

In het persbericht van de organisatie is sprake van vijf combinaties die in de top vijftien van het individuele klassement in Hong Kong eindigden in Boekelo aan de start komen, maar dat zijn er aan de hand van de voorlopige deelnemerslijst zes. Voor Australië is dat Clayton Fredericks (7de individueel en zilver met het team), voor België Karin Donckers (9de), voor Groot-Brittannië zijn het Mary King (11de en brons met het team) en William Fox Pitt (12de en brons met het team), voor Duitsland komt Andreas Dibowski (8ste en lid van het gouden team) en voor Nieuw Zeeland is het Caroline Powell (14de). Maar ook topruiters als Andrew Hoy, Jean Louis Bigot, 'good old' Jean Teulere, Frank Ostholt en Peter Thomsen ( beiden lid van het goud winnende Duitse team) staan op de lijst. En voor Australië zal Andrew Nicholson twee paarden zadelen.

In het deelnemersveld is verder de voor Engeland rijdende Lucy Wiegersma een opvallende deelneemster. Haar opa was één van de grondleggers van de militarysport in Nederland en tilde de military van Deurne van de grond. Met ruiters uit Australië, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland, Italië, Nieuw Zeeland, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Zwitserland, Zweden en de USA (met in dit team Bruce O. Davidson jr.) vinden we in Boekelo een heel sterk, maar ook uiterst gevarieerd veld. Daarmee maakt Boekelo haar reputatie opnieuw waar een wedstrijd te zijn zowel voor bewezen combinaties alsvoor de combinaties van de toekomst.

Belangrijk is nog dat er in het weekeinde van de Military Boekelo, waar ongeveer 75.000 mensen worden verwacht, in de omgeving van het NS station van Hengelo naar bommen gaat worden gezocht, waardoor het treinverkeer in Twente uiterst beperkt is. De NS zet weliswaar bussen in, maar als u per trein komt dient u rekening te houden met langere reistijden.

NB: Om een misverstand te voorkomen die dierenvrienden in de gordijnen zou kunnen jagen. Het is niet - zoals in het persbericht van de military Boekelo te lezen is - dat 94 ruiters op één en hetzelfde paard de cross zullen rijden. Dat zou ondoenlijk zijn voor dit ene paard. Voor alle duidelijkheid. Er hebben volgens de voorlopige deelnemerslijst die mij na de persconferentie ter beschikking werd gesteld 115 combinaties aangegeven naar Boekelo te komen. Daarvan komen er 85 met ieder één paard. Vijftien combinaties hebben met twee paarden ingeschreven en daarmee komt het aantal ingeschreven combinaties op 115.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.military-boekelo.nl

Foto: www.melissen.net