9 oktob er: Oxfam Novib hugt minister Koenders

07/10/2008 16:54

Oxfam Novib

Den Haag, 7 oktober 2008 - Donderdag 9 oktober sluiten de huggende nurses van Oxfam Novib minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking in hun armen. Hij is hiermee de 18.021ste in Nederland die één van de Oxfam Novib verpleegsters hugt en zo zijn steun betuigt aan de campagne Zorg voor Zorg.

Met 'Zorg voor Zorg' heeft Oxfam Novib het tekort aan goed geschoold zorgpersoneel in ontwikkelingslanden op de agenda gezet. Elke dag zetten artsen, verpleegkundigen en verloskundigen in die landen zich in voor fatsoenlijke gezondheidszorg. Ondanks dat ze doen wat ze kunnen, moeten 1,3 miljard mensen het nog steeds stellen zonder dokter of verloskundige in de buurt. En dat heeft nogal wat gevolgen: iedere dag sterven wereldwijd 4.000 kinderen aan diarree en per dag overlijden zo'n 1.400 vrouwen tijdens hun zwangerschap of in het kraambed.

Om dit tij te keren zijn er wereldwijd ongeveer 4 miljoen extra dokters, vroedvrouwen en verpleegkundigen nodig. Daar zijn 18.021 Nederlanders het grondig mee eens. In Nederland is de afgelopen zomer namelijk fors gehugt op festivals als Pinkpop en Lowlands. Dit kon ook online op Hyves en Marktplaats. Elke hug was een steunbetuiging aan de campagne. In totaal zijn er nu 18.021 Nederlanders die minister Koenders oproepen basisgezondheidszorg in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Verbetering zit 'm wat Oxfam Novib betreft vooral in het geven van meer hulp gericht op de lange termijn, waardoor deze ook structureler wordt. Alleen met voorspelbare, betrouwbare hulp kan nieuw medisch personeel opgeleid worden en krijgen artsen en verplegers een fatsoenlijk, regelmatig salaris. Daarnaast hebben Ministeries van Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden extra personeel nodig. Vanwege het tekort aan personeel zijn die ministeries op dit moment onvoldoende in staat om een effectief gezondheidssysteem op te zetten dat goed bij het land past. Minister Koenders kan belangrijke stappen nemen om ontwikkelingshulp zo te organiseren het personeelstekort teruggedrongen wordt. Oxfam Novib blijft hem daarop aanspreken.

U bent van harte uitgenodigd voor dit minister-knuffelmoment!

Waar: Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, Bezuidenhoutseweg 67 Den Haag

Wanneer: Donderdag 9 oktober, 14.30 uur

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijke ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.





http://www.oxfamnovib.nl