Abvakabo FNV organiseert themadag watersector

07/10/2008 17:18

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV organiseert op donderdag 9 oktober in het Nederlands Watermuseum in Arnhem een themadag voor werknemers in de watersector. Het onderwerp is internationale samenwerking en het Global Water Operators Partnership (GWOP), dat het verbeteren van de drinkwatervoorziening in de wereld door middel van samenwerking tussen (publieke) waterbedrijven als doel heeft. Verbetering van de drinkwatervoorziening is onderdeel van de Millenniumdoelen, zoals door de VN gesteld in 2000. Millenniumdoel 7 betreft onder andere het halveren van het aantal mensen zonder schoon drinkwater in 2015.

Abvakabo FNV is via PSI, de internationale federatie van vakbonden voor de publieke sector, nauw betrokken bij het GWOP. Z.K.H. Prins Willem Alexander heeft als voorzitter van de VN-adviesraad voor water en sanitatie de steun van vakbonden voor het GWOP gevraagd. Om betere resultaten en een hoger rendement te bereiken in het GWOP, vindt de vakbond dat samenwerking in partnerships op alle niveaus - en dus niet alleen in het management - moet plaatsvinden. Abvakabo FNV streeft tevens naar het betrekken van thema's als arbeidsomstandigheden en medezeggenschap in partnerships.

Onder voorzitterschap van Piet Jonker (voorzitter Werkgeversvereniging Waterbedrijven) en Lodewijk de Waal (voorzitter International Water and Sanitation Centre en voormalig voorzitter FNV) geven vertegenwoordigers van onder meer waterbedrijven, waterschappen, het ministerie van Buitenlandse Zaken, VN-Habitat en Public Services International (PSI) hun visie op dit thema. Tevens wordt er gediscussieerd over de bijdrage van werknemers in partnerships en de samenwerking tussen werknemers en tussen bedrijven en vakbonden.

Programma themadag Internationale Samenwerking in de Watersector

Het ochtendprogramma staat onder voorzitterschap van Piet Jonker, voorzitter Werkgeversvereniging Waterbedrijven.

9.00 uur:

Ontvangst

9.30 uur:

Welkom door Jenneke van Pijpen (vice-voorzitter Abvakabo FNV)

9.40 uur:


- Siemen Veenstra (Vitens-Evides) over de mens en medewerker in het partnership in Jemen


- Bert Diphoorn (VN-Habitat) over het GWOP

10.30 uur:

Pauze

10.50 uur:


- Leo Nijland (Duinwaterbedrijf Zuid-Holland) over duurzame drinkwaterservices in Soedan en Indonesië


- Louis Bijlmaker (Waterschap De Dommel) over de samenwerking in Nicaragua

11.40 - 12.30 uur:

Paneldiscussie

Het middagprogramma staat onder voorzitterschap van Lodewijk de Waal, voorzitter International Water and Sanitation Centre (IRC) en voormalig voorzitter FNV

13.30 uur:


- David Boys (Public Services International) over de rol van vakbonden


- Dick van Ginhoven (ministerie van Buitenlandse Zaken / Ontwikkelingssamenwerking) over de rol van het ministerie

14.20 uur:


- Gerard Rundberg (Wereld Waternet) over het partnership Waternet in Suriname


- Olivier Hoedeman (Reclaiming Public Water-netwerk) over de visie van de bij het RPW-netwerk aangesloten niet-gouvernementele organisaties op partnerships in de watersector

15.10 - 16.00 uur:

Paneldiscussie