Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 8 oktober 2008

'Bonussen en opties leiden niet tot fraude'

Lezing Stanford hoogleraar David Larcker aan UvT

Dat CEO's en andere topmanagers beloond worden met aandelenpakketten, bonussen en opties leidt niet tot fraude in de boekhouding. Dat concludeert David F. Larcker, Professor of Accounting en Jaedicke Faculty Fellow aan de prestigieuze Stanford University. Larcker geeft donderdag 9 oktober een lezing aan de Universiteit van Tilburg waarin hij zijn opvallende onderzoeksresultaten presenteert.

In tegenstelling tot wat vaak voetstoots wordt aangenomen, zijn personeelsopties geen oorzaak van fraude. Op basis van een steekproef van fraudegevallen in de Verenigde Staten in de periode 2001-2005 blijkt dat personeelsopties en aandelenpakketten voor topmanagers juist bijdragen aan betere corporate governance en minder fraude, aldus David Larcker. De vooraanstaande onderzoeker op het gebied van corporate governance en bestuurdersbeloningen is deze week gastspreker tijdens het Fall Camp van de Research Group Accounting van de Universiteit van Tilburg.

Andere internationale gastsprekers tijdens het Fall Camp presenteren eveneens recent onderzoek op het gebied van corporate governance. Qi Chen (Duke University, sprekend 'On lavish pay and loose monitoring'), Dennis Campbell (Harvard University 'Implicit control mechanisms and organizational learning') en Margaret Abernethy (Melbourne, 'The role of performance measures in the intertemporal decisions of business unit managers') staan garant voor prikkelende discussies op het hoogste niveau.