PvdA Europees parlement


Forum on workers' rights and economic freedoms

8 oktober 2008

Topconferentie van Europese Raad, Commissie en Parlement. Op donderdag 9 oktober 2008, van 9 uur tot 18 uur Locatie : Crowne Plaza Hotel, Rue Gineste 3, 1210 Brussel.

Openingswoord door Europees Commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken, Vladimir SPIDLA.

Aan het woord komen vertegenwoordigers van de Europese sociale partners en diverse betrokken Europese ministers: Xavier BERTRAND (Frankrijk), Francois BILTGEN (Luxemburg), Claus Hjort FREDERIKSEN (Denemarken), Olaf SCHOLZ (Duitsland) en Sven-Otto LITTORIN (Zweden).

PvdA-europarlementariër Jan Cremers is één van de centrale sprekers. Hij zal er een dringende oproep doen de Europese detacheringsrichtlijn grondig te herzien. De detacheringsrichtlijn regelt de voorwaarden van het tijdelijk tewerkstellen van werknemers in een ander land.

Het Europese Hof is de afgelopen jaren aan het knagen aan wat er afgesproken is, namelijk dat lidstaten op geen enkele manier gedwongen kunnen worden iets af te doen aan de werknemersbescherming en dat concurrentie op arbeidsvoorwaarden uigesloten is. De richtlijn die juist bedoeld is om werknemers én werkgevers te beschermen tegen uitbuiting en oneerlijke concurrentie op slechte arbeidvoorwaarden, werd uitgehold. "Dit kan niet zo doorgaan, dit druist in tegen alles waar we ons met z'n allen hard voor gemaakt hebben in de Europese Unie", zegt Cremers.

Volgens Cremers is het nog niet te laat maar moet een herziening van de richtlijn de komende maanden absolute prioriteit krijgen.

In bijlage vindt u het programma van de conferentie.