Gemeente Venlo


Samenwerking gemeente en Belastingdienst

8-10-2008

Donderdag 9 oktober ondertekent burgemeester Bruls van Venlo een convenant met de Belastingdienst. In dit handhavingsconvenant Horizontaal Toezicht Gemeenten spreken Venlo en de Belastingdienst af samen te zullen werken op basis van transparantie, begrip en vertrouwen. Het convenant is de uitkomst van een pilot die in 2007 heeft plaatsgevonden.

Venlo was één van de drie deelnemers aan de pilot Horizontaal Toezicht Gemeenten, naast Oud-Beijerland en Hardenberg. Horizontaal Toezicht is een vorm van samenwerking tussen de gemeente en de Belastingdienst, waarbij transparantie, vertrouwen en begrip voorop staan. De pilot en ook het convenant hebben betrekking op de belastingverplichtingen die de gemeente heeft ten opzichte van het Rijk. Het doel is om te kijken hoe gemeente en Belastingdienst tot een betere samenwerking kunnen komen om fiscale risico's beter inzichtelijk te maken en te verkleinen.

Het convenant bevat vooral procedureafspraken over het in kaart brengen en beheersen van fiscale risico's, over de aangifte en over informatieverzoeken van de belastingdienst. Het voordeel voor de gemeente is dat onaangename verrassingen worden voorkomen. Fiscale risico's zijn beter in beeld waardoor er ook meer zekerheid is over wanneer, hoeveel belasting moet worden betaald. Aangiften kunnen ook sneller worden afgehandeld.

De belastingdienst krijgt snellere en betere informatie beschikbaar. Naarmate gemeenten er beter in slagen om te komen tot een samenhangend systeem van beheersing en controle ('Tax Control Framework'), kan ook het toezicht meer toegespitst plaatsvinden.

Bij Horizontaal Toezicht verschuift het accent kortom van controle naar vertrouwen, van achteraf naar vooraf en van aanslagen naar risicomanagement. De belastingdienst is ermee gestart in 2005 bij multinationals en grotere bedrijven. Inmiddels zijn ook gemeenten tot de doelgroep gaan behoren.