09/10/2008 09:30

Haags Juristen College

Verbod op radiospot "belasting is diefstal" onder vuur

Haags Juristen College sleept Reclame Code Commissie voor de rechter

Toine Manders legt zich er niet bij neer dat zijn reclamespot "Belasting is Diefstal" op last van de Reclame Code Commissie uit de lucht is gehaald. Hij beschouwt de beslissing als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting, en gaat de zaak nu aanhangig maken bij de rechter: "Dit is censuur! Het is al erg genoeg dat wij door de staat onder bedreiging met geweld worden gedwongen onze rechtmatige eigendommen af te geven. Maar dat we daarover niet eens onze mening in het openbaar mogen ventileren, dat is de bloody limit! Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?"

Manders is directeur van het Haags Juristen College, dat is gespecialiseerd in belastingontwijking voor ondernemers. Het Haags Juristen College adverteerde op BNR Nieuwsradio met de wervende tekst: "Belasting is diefstal! Belastingontwijking loont voor ondernemers en consultants met een winst boven de 20.000 Euro. Meer weten? HaagsJuristenCollege.nl"

De Reclame Code Commissie achtte deze tekst immoreel en in strijd met de fatsoensnormen, zodat BNR gedwongen werd om de spot uit de ether te plukken. Want de Stichting Reclame Code mag dan gelden als een lichtend voorbeeld van "zelfregulering", de omroepen zijn krachtens de Mediawet verplicht zich aan de "aanbevelingen" van de Reclame Code Commissie te houden. "Een fraai staaltje van Orwelliaanse newspeak", klaagt Manders. "Oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, en censuur is zelfregulering."

Deze week werd het beroep tegen de beslissing verworpen, zoals hij had voorzien. "De leden van het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code worden gerekruteerd uit dezelfde gelederen als de leden van de Reclame Code Commissie, dus je kunt je net zo goed de moeite sparen. Maar het CvB heeft toch nog een originele draai aan de zaak weten te geven, door onze radiospot op andere gronden te verbieden. Fatsoen en moraal zijn volgens het CvB geen bruikbare criteria, vanwege het subjectieve karakter ervan. Nu wordt de tekst geacht in strijd te zijn met De Waarheid. Het Wetboek van Strafrecht definieert diefstal immers als 'het zich wederrechtelijk toe-eigenen van andermans eigendom'. En aangezien belastingheffing geschiedt conform de wet, kan het dus nooit diefstal zijn, volgens het CvB. Dat een wet in strijd met het recht kan zijn, komt niet bij ze op. Misschien moet ik nu maar gaan adverteren met de tekst: 'Belasting is gelegaliseerde diefstal'. Volgens mij kunnen ze me dan niks meer maken. Maar ik ga er ook een rechtszaak over aanspannen. De staat is nog niet van mij af."

Het Haags Juristen College is opgericht in 1984 en heeft een naam opgebouwd op het gebied van tax planning, estate planning, vermogensbescherming, en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts. Tot de doelgroep van HJC behoren ondernemers, consultants en vermogende particulieren uit Nederland, België en Duitsland. Het Haags Juristen College verwierf internationale bekendheid met het baanbrekende Inspire Art arrest, waarin het Europese Hof van Justitie tot het oordeel kwam dat iedere Europese ondernemer de vrijheid heeft zijn vennootschap in een andere lidstaat op te richten, en dat dus de Engelse Limited dezelfde rechten heeft als de BV. Ondernemers die geïnteresseerd zijn in belastingontwijking, vermogensbescherming of estate planning kunnen zich bij het HJC kosteloos en vrijblijvend laten informeren. Inmiddels zijn meer dan 7000 vennootschappen, trusts en andere rechtsvormen opgericht.





http://www.hjc.nl