Stadsdeel Amsterdam-Noord

Noord zoekt kruiwagens! begint zoektocht in M-Lab

Woensdag 8 oktober 2008 gaven stadsdeelvoorzitter Rob Post en portefeuille-houder Chris de Wild Propitius in het M-Lab officieel het startschot voor het project Noord zoekt kruiwagens!. In het stadsdeel Amsterdam-Noord gaan middelbare scholen en hun leerlingen dit schooljaar op zoek naar kruiwagens: bewoners en bedrijven die op simpele wijze een bijdrage willen leveren aan de talentontwikkeling van jongeren.

Bewoners of bedrijven kunnen een kruiwagen worden door bijvoorbeeld iets over hun werk te vertellen tijdens een workshop, leerlingen uit te nodigen voor een bedrijfsbezoek, hun bedrijf en beroep te presenteren in het Kruiwagens van Noord-boek of door een werkopdracht / stageplaats aan te bieden.

De zoektocht startte met een bijeenkomst in het M-Lab voor alle ambassadeurs, bestaande uit een selectie van leerlingen van elke deelnemende school.
Om het project goed onder de aandacht te kunnen brengen gaf Koen van Dijk (zakelijk leider M-Lab en regisseur/schrijver van musicals) hen een workshop presentatievaardigheden en leerde hij hen zo direct iets over zijn vak.

Tijdens een interactieve lunch met vertegenwoordigers van scholen en de initiatiefnemers stadsdeel Amsterdam-Noord, Platform Amsterdam Samen, Ymere, Stadgenoot, De Key en Eigen Haard beloofden stadsdeelvoorzitter Rob Post en portefeuillehouder Chris de Wild Propitius op zoek te gaan naar geschikte kruiwagens binnen het stadsdeel en hun eigen netwerken.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post gaf aan hoe belangrijk dit project voor het stadsdeel is: "Als stadsdeel boeken we op veel terreinen winst door te zorgen voor een goede talentontwikkeling van jongeren. Door mensen die hier wonen of werken te vragen iets over hun werk te vertellen aan jongeren, kunnen we op een simpele manier structurele positieve verbindingen creëren. Die verbindingen zorgen er voor dat jongeren een beter beeld hebben van welke beroepen en bedrijfsculturen er bestaan, dat maakt het voor hen makkelijker te ontdekken wat zij interessant vinden. Zo krijgen ze meer motivatie om hun opleiding af te maken, bereiden we hen beter voor op het verkrijgen van stages en hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Uiteindelijk draagt het ook bij aan de sociale cohesie in Amsterdam-Noord."

Na de lunch hoorden leerlingen in de eerste `Ik doe iets met...'-workshop hoe Yalcin Cihangir, oprichter van De Fietsfabriek, van zijn jongensdromen een internationaal succesvol bedrijf maakte. Zij verkregen door deelname aan een talentenrace meer inzicht in hun eigen talenten en toekomstdromen.

Wilt u zich aanmelden als kruiwagen? Kijk dan op www.noordzoektkruiwagens.nl
of bel met 06 - 5716 7704.