Gemeente Waalwijk Reactie college rapport 'Racistische overlast in Waspik'

De gemeenteraad van Waalwijk heeft het college in mei 2008 gevraagd een antwoord te geven op de aanbevelingen uit het rapport 'Racistische overlast in Waspik, analyse van de aanpak en lessen voor gemeenten'. De aanbevelingen zijn te vertalen in vijf belangrijke themas. Het college heeft de uitwerking van deze thema's aangegrepen om niet alleen de racistische overlast in Waspik, maar ook de aanpak van overlast in bredere zin, scherp onder de loep te nemen. Het Plan van Aanpak zal ter instemming aan de raad worden voorgelegd.

Wethouder Santi: "Het Plan van Aanpak laat zien dat we serieus werk maken van de aanbevelingen uit het rapport. Het verbeteren van de werkwijze en het versterken van de organisatie zijn daarbij twee belangrijke aandachtspunten. Hoewel de nieuwe structuur niet de garantie zal kunnen geven dat er nooit meer iets verkeerd zal gaan, schept het wel een aantal randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om overlast goed georganiseerd aan te kunnen pakken. De nieuwe benadering staat daarmee in het teken van heldere taakverdelingen en transparante processen."

Acties vanuit het gemeentebestuur

In feite zitten er in de aanbevelingen vijf opdrachten. Twee van de vijf themas gaan in op racisme en discriminatie.


· Ontwikkel antidiscriminatiebeleid

De gemeente heeft zich op basis van deze aanbeveling direct aangesloten bij Radar, een organisatie die zich opstelt als vraagbaak, waakhond, databank, kennisinstelling en lobbyist voor gelijke behandeling en tegen discriminatie . Radar gaat de gemeente helpen om te komen tot helder en adequaat antidiscriminatiebeleid. Momenteel werkt de gemeente aan het vergroten van de bekendheid van Radar in Waalwijk. Tegelijkertijd wordt de nota antidiscriminatiebeleidsplan opgesteld.


· Ontwikkel integratiebeleid

De gemeente ontwikkelt samen met betrokken organisatie en instellingen een brede Integratienota met als belangrijkste doelstelling het voorkomen van achterstandssituaties. Een onderdeel van deze brede integrale nota is de opvang van nieuwkomers. Het college wil de integratie van nieuwkomers vanaf de basis aanpakken, niet enkel met ketenpartners maar ook vanuit de directe omgeving zoals buren en wijkbewoners. Bij deze aanpak is het belangrijk dat de specifieke achtergronden van de nieuwkomers bekend zijn.


· Zorg voor adequate aanpak van de jongeren uit Waspik

De benadering van de jongeren uit Waspik is een wezenlijke factor in de aanpak van de problematiek. Bij de aanpak van racistische overlast zijn veel ketenpartners betrokken. Om samen de gestelde doelen te bereiken is het noodzakelijk heldere afspraken te maken waar alle partijen op aangesproken kunnen worden. Het college wil daarom dat er een projectplan komt waarin staat wat alle partijen gaan doen en waar ze vervolgens op worden beoordeeld. Het college wil vervolgens de vinger aan de pols houden en wil periodiek over de voortgang ontvangen. In het veld zijn overigens als acties ondernomen, met name op punt van alcohol en drugs.


· Voer duidelijke regie over de samenwerking met ketenpartners

Een volgend belangrijk thema is de vraag hoe de gemeente en haar ketenpartners er voor zorgen dat zij in de toekomst slagvaardig kunnen ingrijpen en (racistische) overlast direct kunnen aanpakken. Geen vergaderingen en overleg maar concrete daden. De aanpak moet dus over minder schijven, met minder mensen en gekenmerkt zijn door snel handelen. De gemeente kiest daarom voor één regiegroep in plaats van zes overleggen waar overlast op de agenda stond. Op basis van deze uitgangspunten is een nieuwe aanpak gekozen voor de aanpak van overlast vanuit de gemeente.

1. De gemeente neemt vanuit haar verantwoordelijkheid een sterke regierol bij de aanpak van overlast; hierbij staat het verbeteren van de overlegstructuur (vier partijen als basis) en het vastleggen van de aanpak met heldere afspraken en minder overleg meer bereiken.

2. Er worden nieuwe afspraken gemaakt met de ketenpartners met daarin heldere doelen, waardoor onderlinge verantwoording kan worden afgelegd over de geleverde prestaties.


· Draag zorg voor duidelijke organisatorische en bestuurlijke inbedding

Er is gekozen voor een andere organisatorische inbedding van de aanpak van overlast, waardoor snel en direct handelen mogelijk wordt. Daarbij is gekozen voor een scheiding tussen beleid enerzijds en regievoering anderzijds. Er wordt een aparte organisatie ingericht die zich specifiek richt op regievoering in overlastsituaties; deze organisatie wordt ondergebracht bij Bureau Gebiedsgericht Werken. Om bestuurders beter te kunnen informeren een directe lijn gelegd worden tussen de regievoerder en de bestuurder, waardoor direct verantwoording kan worden afgelegd over resultaten en indien nodig kan worden bijgestuurd. Tevens krijgt het bestuur de rol van voorzitter in de regiegroep overlast.

Verder ondernomen stappen

Inmiddels zijn diverse gesprekken gevoerd met partijen die bij moeten dragen aan het voorkomen en/of oplossen van racistische overlast. Er is kritisch gekeken naar de rollen die partijen hebben bekleed en nog zullen gaan bekleden. Dit betekent ook dat er zonodig (nieuwe) subsidiecontracten opgesteld worden met een aantal ketenpartners.

Onlangs is door burgemeester Kleijngeld een constructief gesprek gevoerd met de Korpsbeheerder van politie, wat heeft geleid tot het eerder en harder optreden vanuit politie bij racistische overlastmeldingen. Daarnaast is er bij de politie een duidelijke procedure opgesteld waarbij racistische meldingen, met name vanuit in het landelijke gebied, sneller worden herkend. In aanvulling hierop zal Waalwijk bij collega-gemeentes brede aandacht vragen voor de problemen zoals die zich in Waspik hebben voorgedaan.

Tenslotte

De aanpak van racistische overlast is klaarblijkelijk geen eenvoudige opgave. Het college van Waalwijk heeft er echter alle vertrouwen in dat de genomen maatregelen, samen met de nog te nemen stappen en met als basis de uitstekende samenwerking met de ketenpartners, de gemeente in staat zal stellen om adequaat in te spelen op overlastsituaties die zich in de toekomst voor zullen doen, aldus wethouder Santi.

Publicatie datum 07-10-2008