Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

badplaatsen en toeristische centra: aanvulling van het K.B.

Zondagsarbeid in badplaatsen en toeristische centra: aanvulling van het K.B.

Kleinhandelszaken en kapperssalons gevestigd in badplaatsen en toeristische centra kunnen buiten het toeristische seizoen hun personeel op 13 extra zondagen van het jaar tewerkstellen.

Voorwaarde die in de huidige regelgeving hieraan wordt gekoppeld, is dat er in de betrokken plaats een bepaalde manifestatie moet plaatsvinden (bv. salons, tentoonstellingen, beurzen, markten, braderijen, optochten, sportmanifestaties).

Hetzelfde principe was reeds vroeger van kracht in de oude regelgeving, maar toen kon van de 13 extra zondagen ook gebruik worden gemaakt indien er tijdens het weekeinde een toevloed van toeristen plaats had.

In het kader van de nieuwe regelgeving, die sinds 3 juli 2007 van kracht is, werd laatstgenoemde mogelijkheid echter over het hoofd gezien.

Om die reden werd op 3 oktober 2008 in het Belgisch Staatsblad een koninklijk besluit gepubliceerd, dat de vroegere regeling met ingang van 1 oktober 2008 herstelt.

Vanaf die datum zullen kleinhandelszaken en kapperssalons, gevestigd in badplaatsen en toeristische centra, dus gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om hun personeel gedurende 13 extra zondagen buiten het toeristisch seizoen tewerk te stellen, hetzij omdat er bepaalde manifestaties plaatsgrijpen, hetzij omdat er tijdens het weekeinde een toevloed van toeristen bestaat.

Regelgevende tekst: Koninklijk besluit van 28 september 2008 tot aanvulling van het koninklijk besluit van 9 mei 2007 betreffende de tewerkstelling op zondag in kleinhandelszaken en kapperssalons gevestigd in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra (Belgisch Staatsblad van 3 oktober 2008).

Â

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -