Gemeente Hulst


Persbericht - 09.10.2008

Programmabegroting 2009

In haar vergadering van 18 september 2008 boog de gemeenteraad zich over de concept programmabegroting. Omdat er sprake is van een structurele ruimte van circa 90.000 euro, diende de gemeenteraad keuzes te maken uit de prioriteiten. Het college van burgemeester en wethouders hebben ondertussen de door de raadsfracties genoemde keuzes
- tot het geraamde beschikbare budget van circa 90.000 euro - verwerkt in de begroting als nader te concretiseren.
De opgenomen prioriteiten zijn de realisatie van een jeugdhonk c.q. het aanstellen van een jongerenwerker, extra onderhoud aan de stadswallen en het weren van vrachtwagens uit de kernen.

De gemeenteraad buigt zich op maandag 20 oktober 2008 opnieuw over de concept begroting en zal bezien of de voorgelegde begroting overeenstemt met de wensen van de gemeenteraad. De besluitvormende raadsvergadering over de programmabegroting en de prioriteiten 2009 staat gepland op donderdag 30 oktober 2008.

De concept programmabegroting is onderverdeeld in 12 programma's. Per programma is aangegeven wat de gemeente met dat programma wil bereiken. Daarbij is ook aangegeven hoeveel dat mag kosten in 2009 en de 3 daaropvolgende jaren. Voor 2009 is geraamd dat de gemeente ongeveer 54 miljoen euro gaat uitgeven.
Deze kosten worden globaal gedekt door de algemene uitkering uit het Gemeentefonds (51%) en de overige rijksuitkeringen (19%). Verder heeft de gemeente opbrengsten uit belastingen (5,5%), overige heffingen (12,5%) en nog wat andersoortige inkomsten (12%).

Naast de 3 genoemde prioriteiten zijn de volgende zaken opgenomen in de voorliggende concept begroting:

* Ondanks de rijksbezuinigingen ten aanzien van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is zo'n 650.000 euro aan extra lasten door de gemeente opgevangen voor de uitvoering van de WMO, onderdeel huishoudelijke hulp.

* Door aanpassing van het beleid en stimuleringsmaatregelen, is bewerkstelligd dat de rijksbijdrage de bijstandslasten nu volledig dekt.

* Nieuwbouw basisschool te Hengstdijk.

* Het opstarten van 2 droomtrajecten per jaar.
* Dienstverlening vanuit het Gouverneurshuis aan de Grote Markt 24 te Hulst.

* Realisatie van een jongerenraad teneinde jongeren meer te betrekken bij de politiek

* Deelname aan de pilot Centrum voor jeugd & gezin.
* Budget voor kinderen in armoede.

Daarenboven is belangrijk vast te stellen dat de lastendruk voor de burgers niet stijgt. Er is zelfs door het college een verlaging van de lastendruk voor huurders van 200.000 euro voorzien, wat betreft de reinigingsheffingen. Voorgesteld wordt dit verlies aan inkomsten voor de gemeente te compenseren
met een verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). Omdat de OZB geen gebruikersheffing meer kent, plukken huurders hiervan de vruchten. Zij hebben daardoor een gemiddelde lastenverlaging van zo'n 20 euro. Voor eigenaar/bewoners blijft de lastendruk uiteindelijk gemiddeld hetzelfde.

Tenslotte omvat de concept begroting een noodzakelijke verbetering van de algemene reserve van de gemeente Hulst met 600.000 euro. De reservepositie, welke enkele jaren geleden was afgenomen tot het voorgeschreven minimumniveau van circa 2,3 miljoen euro, zal in 2009 toegroeien naar ongeveer 3,8 miljoen euro.
Wat betreft de woonlastendruk neemt de gemeente Hulst in Zeeland nu de 6e positie in. Enkele jaren geleden was de gemeente Hulst één van de duurste gemeenten.

De genoemde vergaderingen zijn openbaar en vangen allen aan om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis te Hulst. De agenda en concept programmabegroting 2009 kunt u terugvinden op www.gemeentehulst.nl. Wanneer u meer informatie wilt over deze vergaderingen of wanneer u gebruik wilt maken van het spreekrecht tijdens een raadsvergadering, kunt u zich melden bij de raadsgriffier, drs. D.J.M. Van Bunder bereikbaar op tel. 0114-389123 of via gemeenteraad@gemeentehulst.nl
---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl