Provincie Groningen

Behoud van winkels in dorpen door SUPER-project 9 oktober 2008

Het is een bekend verhaal: de voorzieningen op het platteland staan op de tocht. Zo verdwijnen er steeds meer supers in de dorpen en komt de leefbaarheid van het platteland onder druk te staan. Want als er te veel voorzieningen uit een dorp verdwijnen gaan inwoners verhuizen naar elders.

SUPER-project brochure Een winkel waar mensen hun dagelijkse boodschappen kunnen doen is vaak een van de laatste voorzieningen die verdwijnt. Dat gold ook voor het dorp Stedum. Dit voorbeeld was de aanleiding om het SUPER-project te starten. In dit project is onderzocht hoe een winkel in een dorp behouden kan blijven en wat de mogelijkheden zijn om een nieuwe winkel in het dorp te starten. De resultaten van het onderzoek zijn neergelegd in een werkboekje. Dit handzame boekje is bedoeld voor kleine kernen waar een winkel dreigt te verdwijnen of waar de super reeds verdwenen is.

Aanstaande vrijdag 10 oktober 2008 wordt het boekje toegelicht en zal gedeputeerde Douwe Hollenga van de provincie Groningen het boekje overhandigen aan Jan Wigboldus, voorzitter van de Vereniging Groninger Dorpen. Beiden zullen dan hun reactie geven op de inhoud van het boekje. Verder geeft Mira Heesakkers uit de provincie Noord-Holland een korte inleiding over het onderzoek naar concepten en randvoorwaarden voor dorpswinkels in dorpen, en hoe dat heeft geleid tot een aanpassing van het beleid in de provincie Noord-Holland.

Het SUPER-project is een initiatief van Susanne Lemstra, Sjikke Mulder van het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO Groningen) en Gert-Jan Oude Wesselink van het Alfa College. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Loket Leve(n)de Dorpen van de provincie Groningen.

Behoud van winkels in dorpen door SUPER-project

Behoud van winkels in dorpen door SUPER-project

9 oktober 2008