Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

OPRICHTING PLATFORM VOOR INTERNATIONAAL LOCATIETHEATER

DOOR OEROL EN OVER HET IJ FESTIVAL

PLATFORM VOOR ONTWIKKELING VAN LOCATIETHEATER
Terschellings Oerol Festival en Over het IJ Festival richten het Platform voor Internationaal Locatietheater op. Binnen deze structurele en intensieve samenwerking willen beide festivals een forse bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Nederlands locatietheater en het internationale aanzien hiervan verder versterken.

Over het IJ Festival is daarom ook zeer verheugd over het positieve advies van de Gemeente Amsterdam betreffende het Kunstenplan 2009 ­ 2012. Hiermee is het festival gegarandeerd van haar voortbestaan.

De eerste aftrap van het Platform zal met ingang van 2009 gegeven worden met het traject Natuur versus Beton, waarbij de nieuwe generatie theatermakers uitgedaagd worden om een nieuwe productie in twee sterk contrasterende omgevingen te maken. Natuur versus Beton gebruikt het spanningsveld tussen de natuur op Terschelling met haar sterke landschappelijke impact van zee, duinen en bos en de dwingende rauwheid van beton en staal in de grootstedelijke omgeving van de Amsterdamse NDSM-werf op Over het IJ Festival. Beide festivals willen de makers de uitdaging, ruimte en begeleiding geven om het begrip locatietheater binnen twee zo verschillende omgevingen fundamenteel te onderzoeken. Met als doel inhoudelijke verdieping en ontwikkeling van nieuwe vormen van locatietheater.

Beide festivals hebben hun eigenheid te danken aan hoe zij zich inbedden en gebruik maken van hun unieke, directe omgeving, hun eigen locatie. Deze producties zullen, nadat ze gespeeld hebben op beide festivals, in aanmerking komen voor een landelijke en internationale tournee. Zowel Over het IJ Festival als Oerol zetten daarbij hun uitgebreide netwerk in. Natuur versus Beton zal zodoende dienen als springplank naar het internationale veld. Het eerste concrete project wordt de voorstelling Wiek van Boukje Schweigman in samenwerking met Theun Mosk.