AEGON

Bestuursvoorzitter AEGON spreekt over marktomstandigheden

Bestuursvoorzitter AEGON spreekt tijdens Merrill Lynch conferentie in Londen

AEGON verwacht kapitaalniveau te handhaven boven vereisten AA rating.


- AEGON heeft sterke liquiditeitspositie.

- Invloed van afwaarderingen op nettowinst bedraagt naar verwachting ongeveer EUR 275 miljoen in 3e kwartaal.

- Programma om risico's te reduceren en kapitaal vrij te maken wordt versneld.

- Nieuwe strategie is `de juiste' onder huidige marktomstandigheden.

Alex Wynaendts, voorzitter van de Raad van Bestuur van AEGON, zal tijdens de Merrill Lynch Banking & Insurance conferentie in Londen een presentatie houden. In zijn presentatie stelt Alex Wynaendts: "Onder de huidige, zeer bijzondere omstandigheden ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat onze strategie de juiste is voor AEGON. Ik zou graag willen benadrukken dat AEGON een puur levensverzekerings- en pensioenbedrijf is. Ons bedrijfsmodel voorziet erin dat wij lange termijn producten verkopen aan onze klanten en dat wij vervolgens de premies beleggen in langlopende activa."

In het licht van de aanhoudende verslechtering van de marktomstandigheden vindt AEGON het verstandig om verdere stappen te zetten om zijn sterke kapitaalpositie te handhaven en zo de Groep te beschermen tegen een mogelijke verdere daling op de financiële markten. AEGON zal de in juni aangekondigde strategie versneld uitvoeren en werkt actief aan een aantal specifieke projecten om de kapitaalpositie te versterken, rekening houdend met de belangen van zijn aandeelhouders.

Voordat de huidige crisis uitbrak, heeft AEGON al proactief stappen gezet om het balansrisico te verkleinen en zijn kapitaalpositie te versterken, waaronder een securitisatie van EUR 315 miljoen in het Verenigd Koninkrijk. Vergelijkbare acties worden op dit moment voortgezet, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van AEGON's positie op de aandelen- en kredietmarkten, het terugbrengen van het renterisico en het uitbreiden van het afdekkingsprogramma (hedging). In deze markt heeft AEGON veel baat bij zijn gedisciplineerde liquiditeitenbeheer. De kasstromen blijven gezond en de beschikbare liquiditeiten gaan de verplichtingen ruim te boven.

AEGON heeft de USD kasstromen naar de holding voor de rest van 2008 en geheel 2009 afgedekt, met het huidige niveau als ondergrens en met behoud van het volledige voordeel van eventuele koersstijgingen van de Amerikaanse dollar.

Op basis van informatie zoals die op dit moment beschikbaar is, verwacht AEGON in het derde kwartaal ongeveer EUR 420 miljoen bruto te moeten afwaarderen op zijn kredietportefeuille. De invloed op de nettowinst zal naar verwachting EUR 275 miljoen bedragen. AEGON verwacht zijn kapitaalniveau gedurende de rest van het jaar te handhaven ruim boven de vereisten die gelden voor zijn AA rating.

De presentatie is beschikbaar op AEGON's website www.aegon.com Goed nieuws voor uw woonlasten