Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 9 oktober 2008

Nieuw: ISSO-publicatie 89 Binnenklimaat scholen

Onlangs is de nieuwe ISSO-publicatie 89 'Binnenklimaat scholen' verschenen.

De publicatie is onmisbaar 'gereedschap' voor opdrachtgevers/scholen om te komen tot een goed programma van eisen. Met deze publicatie beschikt men over voldoende kennis en middelen om goed te kunnen afwegen bepaalde investeringen in het binnenklimaat wel of niet te doen. Tevens worden er richtlijnen gegeven voor installatietechnische adviseurs en ontwerpende en uitvoerende installateurs.

Praktische richtlijnen

Deze publicatie geeft praktische richtlijnen voor:


- het gebruik, beheer en onderhoud van klimaatinstallaties in bestaande scholen;


- bewustwording van het binnenklimaat en de consequenties ervan;


- verbeteringen van bestaand binnenklimaat met beperkte middelen;


- het ontwerp van klimaatinstallaties in (basis)scholen; zowel voor nieuwbouw als ingrijpende renovatie;


- de uitvoering en het onderhoud van klimaatinstallaties in scholen.

De publicatie gaat uit van de kwaliteitsklassen A, B en C. Bij klasse C is uitgegaan van de minimale wettelijke eisen. Bij de klassen A en B wordt uitgegaan van hogere eisen bijvoorbeeld maximaal 1000 ppm CO2 ipv 1200 ppm CO2. Binnen deze klassen worden keuzemogelijkheden voor de uitvoering van de installaties gegeven. Hierbij wordt aangegeven welke systeemconcepten leiden tot goede installaties (met een gezond en klachtenvrij binnenklimaat) en welke combinaties niet goed samenwerken.

Verbetering van binnenklimaat

De publicatie is in de eerste plaats gericht op verbetering van het binnenklimaat, maar ook aan onderhoudsaspecten en beperking van het energiegebruik wordt aandacht besteed.

Dit zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De publicatie is ingedeeld in twee delen:


- een beschrijvend deel;


- een deel in de vorm van specificatiebladen.

De in de vorm van specificatiebladen uitgewerkte ontwerptechnische kwaliteitseisen en richtlijnen zijn gepresenteerd in de structuur van het Model Kwaliteitsbeheersing Klimaatinstallaties (MKK), zodat in iedere fase van het voortbrengingsproces van een installatie duidelijk is aan welke specificaties moet worden voldaan en welke informatie beschikbaar moet zijn om het voortbrengingsproces te doorlopen.

Meer informatie

ISSO-publicatie 89 kost ¤130,00 (ex. BTW) en is te bestellenn via de ISSO-Winkel op www.isso.nl