Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 9 oktober 2008 Nummer 189

Proefvak op drukste provinciale weg

Stil asfalt op N279 Helmond-Ommel

De provincie legt op de N279, aan de noord- en oostkant van Helmond en bij Ommel, proefvakken met stil asfalt aan. Dit zorgt voor 4 tot 7 dB(A) minder geluid. Hiermee komt de provincie tegemoet aan de wens van de gemeenten Helmond en Asten en diens wijkvertegenwoordigers.

De bewoners langs de N279 maken zich grote zorgen om de toenemende geluidshinder door het verkeer en dan met name vrachtverkeer. Ommel kampt met stagnerende woningbouw vanwege geluidsoverlast. De N279 is de drukste provinciale (enkelbaans)weg in Brabant. Op een gemiddelde werkdag rijden er bij Helmond zo'n 15.800 auto's waarvan 3.000 vrachtwagens. Bij Ommel zijn dat er 12. 600 waarvan 2.500 vrachtwagens. Er is geen andere provinciale weg die zoveel vrachtverkeer kent. Met dit proefvak kan waardevolle informatie verkregen worden over het effect van stille wegdekken op beton. Deze informatie kan weer gebruikt worden bij een keuze voor verhardingen voor de nieuwe verdubbelde N279. "Aangezien een verdubbeling van deze drukke weg niet voor 2015 verwacht mag worden, zullen de bewoners nog geruime tijd hinder ondervinden van deze 'kedeng kedeng'-weg. Met stil asfalt hoop ik tegemoet te komen aan de wens van circa 4.000 bewoners die langs deze weg wonen" aldus verkeersgedeputeerde Cora Steffens-van Nieuwenhuizen.

De N279 is een betonweg waarvan de geluidshinder grenst aan de geluidsnorm van 65 dB(A). Op enkele locaties worden de normen overschreden. In totaal gaat het bij Helmond om 9,1 km waarvan 6,2 km provinciale weg. Bij Ommel wordt een proefvak van 2,4 km aangelegd. De totale kosten bedragen circa E 1,4 miljoen. De aanleg vindt waarschijnlijk, afhankelijk van de aanbesteding en weersomstandigheden, dit voorjaar plaats.

In 2004 heeft bij Veghel een eerste proef met stil asfalt plaatsgevonden. Metingen hebben uitgewezen dat er een reductie van 4 dB(A) haalbaar is.

Einde persbericht