Gemeente Groningen


dinsdag 7 oktober 2008:
Nieuwe fietsbrug Aduarderdiep

Maandag 6 oktober slaan wethouder F.H. Wiersma van de gemeente Zuidhorn en wethouder Karin Dekker de eerste paal voor een nieuwe brug over het Aduarderdiep bij Leegkerk. Met de fietsbrug ontstaat er een nieuwe verbinding tussen de westkant van de stad met de omgeving van Zuidhorn en Den Horn. De brug met fietspaden zal naar verwachting zo'n duizend fietsers per dag verwerken en na de zomer van 2009 worden opgeleverd. Naast de gemeenten Zuidhorn en Groningen en de provincie Groningen wordt de brug van bijna twee miljoen euro voor een belangrijk deel medegefinancierd door Regio Groningen Assen.

De fietsbrug over het Aduarderdiep komt in buurt te liggen waar voor de tweede wereldoorlog ook een verbinding lag tussen de stad en westzijde van de provincie. Deze oversteekmogelijkheid is destijds niet meer hersteld nadat de brug in 1940 werd opgeblazen. De oude verbinding over het land vervaagde in de loop van de tijd. De fietsbrug herstelt de verbinding en het fietspad naar de brug toe volgt de oude landverbinding van voor de oorlog. Het fietspad tussen de Leegeweg aan de oostzijde en de Aduarderdiepsterweg aan de westzijde is zo'n 450 meter lang.

Als uitvoering voor de brug is gekozen voor een moderne draaibrug. Draaibruggen zijn een bekend fenomeen in de route Hoendiep - Aduarderdiep. Voor de nieuwe brug geldt wel dat deze een veel modernere vormgeving krijgt en ook groter is dan de al bestaande bruggen. De brug ligt 3 meter boven het water en de doorgang is 14 meter breed. Hierdoor vormt de brug geen beperking voor het scheepvaartverkeer van en naar Hoogkerk en de ontwikkelingen op het nieuwe bedrijventerrein Westpoort. De brug wordt voorzien van camera's en is op afstand bedienbaar.

De nieuwe brug kan rekenen op zo'n 1000 fietsers per dag. Uit onderzoek tijdens de planstudiefase in 2002 bleek dat er per dag 1700 verplaatsingen met de fiets zijn tussen Zuidhorn en Groningen. Meer dan de helft van deze fietsers heeft als bestemming de omgeving Groningen West en Zuid. De brug kan hierdoor rekenen op in ieder geval ruim 800 fietsers vanuit Zuidhorn per dag. Dit aantal zal richting de 1000 oplopen als de brug wordt ontdekt door andere fietsers in de omgeving. Daarnaast zal de brug in de zomermaanden aanzienlijke aantallen fietsers te verwerken krijgen die het buitengebied ten westen van de stad vanuit recreatief oogpunt willen bezoeken. Niet voor niets staat de brug als prominent project in het inrichtingsplan Westrand. Ook in de plannen van Regio Groningen Assen wordt er veel waarde gehecht aan deze brug.