Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Persberichten St Jansdal

Jubileumviering (09-10-2008)

Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk wordt er vanaf heden tot 5 januari 2009 een expositie gehouden van kunst van medewerkers van het ziekenhuis.

Al jaren worden er in ons ziekenhuis exposities georganiseerd van kunstenaars uit heel Nederland. Je kunt je afvragen: moet dat zo nodig; kunst in een ziekenhuis.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich in een harmonieuze, vriendelijke omgeving beter op hun gemak voelen. Bij uitstek gaat dit op voor een ziekenhuis. Patiënten voelen zich beter thuis en genezen sneller in een prettige, sfeervolle omgeving. In het Engels wordt hiervoor de term "healing environment", genezend klimaat, gebruikt. Kunst draagt veel bij aan het genezend klimaat. Kunst kan patiënten afleiden, rust geven, interesseren, even los maken van hun zorgen.

Sinds enige tijd worden in St Jansdal op vier verschillende locaties tegelijkertijd wisselexposities gehouden, die drie maanden zijn te bewonderen. Per jaar gaat het om zestien exposities.

Het is traditie dat medewerkers van het ziekenhuis ook af en toe de gelegenheid krijgen om met hun talenten bij te dragen aan het genezend klimaat. Onder hen schuilt veel kunstzinnig talent. Omdat ons ziekenhuis dit jaar 20 jaar bestaat, gaan degenen die vaardig zijn met potlood, pen, kwast of fototoestel van 30 september 2008 tot 5 januari 2009 hun "kunst vertonen" in de jubileumtentoonstelling.

Twaalf dames (schuilt bij hen meer talent dan bij de heren?) hebben zich opgegeven. Hun namen zijn: Anneke Grootenboer, Janny Hardeman, Margreet Houmes, Gerda Bronkhorst, Dorothé Bosman, Christa Eggers, Petra Hoos, José Vossebelt, Wia Stoker (oud-medewerkster), Peggy van Nes, Esther Nieuwert, Wilma Schouten.

Hun werken zijn de laatste drie maanden van dit jaar te bewonderen in de ruimten waar zich normaal de wisselexposities bevinden, te weten: gang naar de oogpoli, gang naar de poli KNO, gang naar de röntgenafdeling, omloop eerste verdieping. Bij de receptie in de centrale hal is bekend waar de medewerkers hun werken exposeren. We hopen dat de tentoonstelling van onze "eigen" kunst zal bijdragen aan het genezend klimaat in ons ziekenhuis.

Voor vragen omtrent kunst in het St Jansdal en exposities kunt u contact opnemen met Guus Staal, coördinator kunst, telefoonnummer (0341) 46 3993. Of per e-mail G.Staal@stjansdal.nl. Of u bezoekt digitaal www.stjansdal.nl voor meer informatie over kunst(werken) in het ziekenhuis.
Op de foto vijf van de twaalf exposanten: Van links naar rechts: Dorothé Bosman, Anneke Grootenboer, Christa Eggers, Janny Hardeman en Petra Hoos.

---