Veilig Amsterdam


Meedoen in Stadsdeel Oud-Zuid

Kruispunt Overtoom


* Huiselijk geweld

* Stadsdeel Oud-Zuid

9 oktober 2008

De stadsdeelraad van Oud-Zuid heeft op 24 september het Wmo-beleidsprogramma Meedoen in Oud-Zuid vastgesteld. In deze beleidsnota staat wat verschillende groepen bewoners nodig hebben op het gebied van opvang, gezondheid, wonen, mobiliteit en participatie om zelfstandig te kunnen meedoen aan de samenleving. Het gaat om onder meer dak- en thuislozen, slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met een beperking, maar ook mantelzorgers en vrijwilligers.

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De Wmo maakt het gemeenten mogelijk maatschappelijke ondersteuning te bieden. Hierdoor zijn bewoners beter in staat actiefmee te doen aan de samenleving, waardoor er meer saamhorigheid ontstaat: de civil society.

Intensief overleg
De Wmo is er voor iedereen die actieve bijdrage wil leveren aan de civil society. Vrijwilligers kunnen daarbij ondersteund worden evenals de mensen die beperkingen ondervinden. Gemeenten bepalen samen met bewoners, zorgaanbieders en belangenorganisaties wat er moet gebeuren om de maatschappelijke participatie en zelfstandigheid van iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen.

'Meedoen in Oud-Zuid' is dan ook tot stand gekomen na intensief overleg met zorgaanbieders en met verschillende groepen bewoners uit de diverse buurten. Het stadsdeel heeft groepen die moeilijk bereikbaar zijn opgezocht om met hen te praten over hun behoefte aan zorg- en welzijnsvoorzieningen. Zo waren er bijeenkomsten met allochtone vrouwen, dak- en thuislozen, mantelzorgers en mensen die een inburgeringstraject volgen.

Verdere uitwerking
De komende maanden stelt het stadsdeel een uitvoeringsplan op om de verschillende onderdelen, zoals de bestrijding van huiselijk geweld en de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers, concreet uit te werken. De samenwerking in Oud-Zuid met bewoners en aanbieders, bij beleid en uitvoering van de Wmo, wordt eveneens verder uitgewerkt.

Meer informatie?
Voor informatie en advies over de voorzieningen van de Wmo kunnen bewoners van Oud-Zuid terecht bij het Loket Zorg en Samenleven aan de J.M. Coenenstraat 4, geopend maandag t/m donderdag van 9.00-14.00 uur. Telefoon: 020 570 8111.