Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam: Begroting 2009

Gemeenteraad Amsterdam


* Harde kern jeugd

* Huiselijk geweld

* Prostitutie

9 oktober 2008

Het college van B&W heeft tijdens het vaststellen van de begroting voor 2009 genoeg financiele ruimte weten te behouden voor onermeer de armoedeaanpak, kinderen, veiligheid, schone lucht/duurzaamheid en Topstad. Voor het voorkomen en bestrijden van geweld achter de voordeur is ⬠1 miljoen beschikbaar. Voor de herinrichting van het Stationseiland en het open maken van het waterfront voor het Centraal Station is ⬠4 miljoen uitgetrokken.

Ondersteuning slachtoffers mensenhandel
Voor prostituees worden opvangplaatsen uitgebreid, woonbegeleiding gegeven en ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel. Toezichthouders worden in dienst genomen om de werkplekken te controleren. In totaal wordt daar ⬠875.000 voor uitgetrokken. Opvang van verslaafden en daklozen krijgt een extra impuls met ⬠725.000.

Veiligheid en Project 1012
Amsterdam moet veiliger worden door een repressieve en preventieve aanpak. Toezicht en handhaving in de openbare ruimte en in het openbaar vervoer vergroten de veiligheid voor de burger. In de begroting 2009 wordt â¬1,5 miljoen uitgetrokken voor de aanpak van harde kernjongeren. Deze aanpak bestaat uit een combinatie van straf en zorg.

Een bedrag van â¬1 miljoen is begroot voor de stadsreclassering. Dit bedrag is onder andere voor de nazorg na detentie, de intensivering van de verslavingszorg in de regiogemeenten en de âacht tot achtâ aanpak. Bij deze aanpak worden jongeren van 08.00 tot 20.00 uur zodanig gevolgd en begeleid dat het voor hen vrijwel onmogelijk wordt om op straat rond te hangen en hinder te veroorzaken.

Voor het Project 1012 is ⬠7,5 miljoen begroot. Met dit bedrag kan de zogenaamde planschade worden vergoed. Dit is de waardedaling van een pand als na de aankoop de prostitutiebestemming vervalt. Voor Wij Amsterdammers, het programma met als doel om sociale cohesie in de stad te bevorderen en radicalisering tegen te gaan, is â¬1,2 miljoen begroot. Voor de bestrijding van geweld achter de voordeur trekt het college ⬠1 miljoen uit. Dit geld wordt gebruikt voor de uitvoering van de Wet Tijdelijk Huisverbod. Dankzij deze wet kan de burgemeester plegers van huiselijk geweld een huisverbod op leggen. Deze wet moet ook leiden tot een toename van het aantal meldingen van huiselijk geweld, waardoor de overheid beter kan optreden.

Wijkaanpak
De Amsterdamse wijkaanpak heeft tot doel dat de stad geen buurten meer heeft die er op veel fronten negatief uitspringen. Voor de zeventien buurten van de Amsterdamse wijkaanpak zal het basisniveau van leefbaarheid, veiligheid, voorzieningen, stedelijke vernieuwing en buurteconomie op peil worden gebracht. Voor bewoners wordt ingezet op participatie in de aanpak, op âerbij horen en meedoenâ. Amsterdam heeft op 20 juni jl. een Charter met minister Vogelaar ondertekend. Op basis hiervan heeft het Rijk extra middelen toegezegd.

In 2009 (tot 2018) ligt de focus op de uitvoering van de buurtuitvoeringsprogrammaâs en gaat de Amsterdammer er ook echt iets van merken. Voor het budget voor buurtinitiatieven is een bedrag van ⬠0,4 miljoen afgezonderd van de gemeenschappelijke activiteiten. Voor initiatieven in het kader van Wij Amsterdammers is ⬠0,5 miljoen beschikbaar.