Gemeente Rotterdam

Vandaag heeft wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) de Expatdesk Rotterdam geopend in het WTC aan de Coolsingel. Het internationale loket biedt hulp bij allerlei praktische zaken waar kenniswerkers tegenaan kunnen lopen.

Buitenlandse werknemers kunnen bij de Expatdesk terecht voor informatie over bijvoorbeeld onderwijs, huisvesting, sofinummer, sportverenigingen en recreatiemogelijkheden in de stad. De Expatdesk Rotterdam past in het streven van de stad om de positie als wereldhaven en wereldstad verder te versterken.

Rotterdam wil zich de komende jaren profileren als aantrekkelijke vestigingsplaats voor internationale bedrijven, organisaties en instellingen. 'Daar hoort bij dat onze stad werknemers van internationale bedrijven goed ontvangt en zo goed mogelijk op weg helpt als zij hier komen wonen of werken', aldus wethouder Mark Harbers.

Belangrijke vestigingsvoorwaarde
Rotterdam heeft ca. 350 Amerikaanse, 230 Aziatische en 550 Europese en internationale georiënteerde Nederlandse bedrijven die zorgen voor een grote internationale gemeenschap van zo'n 30.000 expatriates (expats) en kennismigranten in Rotterdam. Naar verwachting zal het aantal expats en kennismigranten naar Nederland de komende jaren toenemen. Het aantrekken en vasthouden van buitenlandse werknemers en kennis is voor Rotterdam belangrijk, omdat dit een belangrijke vestigingsvoorwaarde is voor buitenlandse bedrijven. In Rotterdam werken verschillende partijen daarom samen om deze groepen in de stad goed op weg te helpen.

Samenwerking IND
De Expatdesk Rotterdam is gevestigd in het hart van de stad in het WTC aan de Coolsingel. Naast een fysiek loket bestaat de desk ook uit een digitaal gedeelte. Dit is te vinden op www.rotterdam.nl/expatdesk. De Expatdesk Rotterdam werkt samen met de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Hierdoor kunnen verplichte procedures aanzienlijk worden verkort. De Expatdesk maakt deel uit van een pakket aan maatregelen waarmee de gemeente Rotterdam de dienstverlening aan ondernemers en burgers wil verbeteren.

Bron: Bestuursdienst, 09-10-2008