Rapport commissie De Vries biedt perspectief

09/10/2008 13:00

CEDRIS

Samenhangende aanpak bevordering arbeidsparticipatie moet voorop staan.

Cedris kan zich in grote lijnen vinden in de aanbevelingen die de Commissie De Vries doet om de arbeidsparticipatie te bevorderen van werknemers die een (grote) afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het advies gaat uit van een integrale aanpak en een sluitend systeem waardoor niemand tussen wal en schip valt. Het centraal stellen van de arbeidsproductiviteit biedt volgens Cedris een goede aanzet om de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) op een nieuwe leest te schoeien.

Voor Cedris spreekt het voor zich dat de SW-bedrijven hun kennis en expertise inzetten om op lokaal en regionaal niveau maatwerk te leveren voor het benutten van het aanwezige arbeidspotentieel. In het verlengde daarvan is de sector bezig met systematisering van een instrument gebaseerd op loonwaarde.

Dit is op hoofdlijnen de reactie van Cedris, de brancheorganisatie van bedrijven in de sector sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie, op het rapport van de Commissie Fundamentele Herbezinning Wsw dat vandaag door commissievoorzitter De Vries aan staatssecretaris Aboutaleb is uitgebracht.

"Dit advies biedt alle mogelijkheden voor de bedrijven in onze sector om hun sociale taak verder te versterken", aldus voorzitter Leemhuis van Cedris. "Het is van groot belang dat dit samen met werkgevers gebeurt. Alleen dan lukt het om onze doelgroep met begeleiding en opleiding betaald werk te laten doen".

Voorwaarde is dan wel dat de werkgevers die uitdaging aangaan. Het rapport van de Commissie De Vries is naar de mening van Cedris op dit punt te vrijblijvend. "Afspraken en intenties op zich zijn positief maar het blijft papier", zo stelt mevrouw Leemhuis. "Ik verwacht van de overheid dat zij de juiste randvoorwaarden schept, zodat die afspraken ook kunnen worden nagekomen. Het arbeidspotentieel dat beschikbaar is, mag niet onbenut blijven. Onze bedrijven kunnen daarbij van grote waarde zijn".

Utrecht, 9 oktober 2008