LCR: Nog steeds geen garantie voor wettelijk minimumloon.

09/10/2008 13:01

Landelijke Cliëntenraad

LCR reageert op Wsw-advies 'Werken moet lonen'

Nog steeds geen garantie voor wettelijk minimumloon.

Wel zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het werk helpen, maar geen wettelijk minimumloon bieden. Dat is de constatering van de Landelijke Cliëntenraad na lezing van het rapport 'Werken naar vermogen' van de Commissie De Vries over herbezinning Wet Sociale Werkvoorziening.

'We zien veel positieve punten in het rapport. Het is alleen erg jammer dat de mensen die onder de sociale werkvoorziening vallen, niet in staat kunnen worden gesteld een wettelijk minimumloon te verdienen. De LCR pleit hier al jaren voor', zegt voorzitter Jan Laurier.

De Wsw is bedoeld voor mensen die alleen met langdurige ondersteuning aan het werk kunnen blijven. In het advies pleit de commissie de Vries voor één regeling voor alle mensen die onder de Wsw vallen. Daarmee verdwijnt de concurrentie op basis van regels tussen werkzoekenden. Hèt grootste kritiekpunt op de huidige praktijk, waarbij alleen de allerbeste werknemers aan het werk blijven.

Zo zijn er nog meer positieve aspecten in het rapport te lezen. Jan Laurier: 'De omvang van de doelgroep wordt niet begrensd. Een baangarantie voor de meest kwetsbare mensen binnen de doelgroep. Werk moet ook lonen. En dat gebeurt met een soort trapsgewijze honorering. Maar geen wettelijk minimumloon dus.'

De commissie legt de uitdaging bij het bedrijfsleven om de mensen die in de reguliere arbeidsmarkt kunnen werken ook daadwerkelijk een baan te bieden. De LCR verwacht dat de uitwerking van de aanbevelingen in een regeling nog de nodige hoofdbrekens zal vergen. Een aantal punten behoeft nog nader onderzoek.

Het rapport lezend, constateert de LCR dat de commissie creatieve oplossingen kiest. Gemeenten worden bijvoorbeeld gestimuleerd tot een maximale inzet. Want het totale bedrag aan bespaarde uitkeringslasten van alle gemeenten zou niet gekort moeten worden, maar terug moeten vloeien in een geoormerkt fonds. Bij de verdeling moeten de criteria dusdanig zijn, stelt de Commissie, dat de gemeenten die zich extra ingespannen hebben, worden beloond. Gemeenten die dat niet hebben gedaan, krijgen een aansporing om dat wel te doen.

Jan Laurier: 'Zo zien we wel meer positieve aspecten. Zoals de inschakeling van de jobcoach die bij reguliere werkgevers de sores uit handen moet nemen. De Landelijke Cliëntenraad is daarom graag bereid mee te denken bij de uitwerking van het advies.'