VVD


9-10-2008

VVD wil tegenprestatie voor bijstandsuitkering

De VVD vindt het niet meer dan normaal dat mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, hiervoor een tegenprestatie leveren.

Een rechter in Arnhem bepaalde deze week dat de gemeente Arnhem ten onrechte iemand had gekort op zijn bijstandsuitkering, omdat hij niet had meegewerkt aan een workfirstproject. Volgens de man in kwestie droeg het werk dat hij kreeg aangeboden - schoffelen voor de gemeente
- niet bij aan het vinden van een nieuwe baan.

VVD-woordvoerder Atzo Nicolaï: "Het kan niet zo zijn dat een uitkeringsgerechtigde zelf bepaalt of het gaat om passende arbeid. Krijgt je bijstand, dan werk je als tegenprestatie. Iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt levert daarvoor een tegenprestatie. Dat moet het uitgangspunt zijn. De VVD pleit daarom al langere tijd voor het landelijk doorvoeren van een werkplicht in de WWB."

Sociaal beleid moet wat de VVD betreft altijd gericht zijn op het vinden van werk; door middel van een stage of opleiding: weg uit de uitkering. Als mensen zich daarvoor onvoldoende inzetten, de taal niet leren of frauderen, passen sancties.

Nicolaï wil van de minister weten wanneer er sprake is van gepaste arbeid, wie dit bepaalt en wanneer een uitkeringsaanvrager werk mag weigeren.

"Met een werkplicht voorkom je niet alleen dat duizenden Nederlanders wegkwijnen op de bank, het kan ons ook helpen in het oplossen van de vele tekorten op de arbeidsmarkt", aldus Nicolaï.

De VVD wil niet treden in de uitspraak van de rechter, maar wil bezien of een wetswijziging noodzakelijk is om deze onwenselijke precedentwerking ongedaan te maken.

Werk is beste weg uit armoede, de VVD hecht ook waarde aan het opdoen of bijhouden van arbeidsritme. Ook wanneer het hier een baan onder opleidingsniveau betreft.

Klik hier voor de door Atzo Nicolaï gestelde Kamervragen over dit onderwerp.

9 oktober 2008

Atzo Nicolaï: a.nicolai@tweedekamer.nl