Scholieren chatten met Studiekeuze123.nl

09/10/2008 13:29

Studiekeuze123

Vindbaarheid opleidingen en arbeidsmarkt belangrijk

Scholieren die hun studiekeuze nog moeten maken zijn vooral geïnteresseerd in informatie over opleidingen en de kans op een goede baan. Dit bleek uit de eerste chatsessie die Studiekeuze123.nl organiseerde. Van 8 tot 10 oktober a.s., tijdens de landelijke Studie Beurs, kunnen scholieren 's avonds chatten over hun studiekeuze met studieadviseurs, werkenden, coaches en studenten.

Na de eerste chatsessie van 8 oktober zijn de ervaringen postitief. De chatters zijn voornamelijk scholieren met gerichte vragen over hun studiekeuze. Wat de scholieren vooral willen weten is waar ze informatie kunnen vinden over opleidingen van hun keuze, wat een opleiding inhoudt, wanneer open dagen zijn en hoe ze een opleiding moeten kiezen die goed bij ze past.

Ook de arbeidsmarkt is een belangrijk keuzecriterium voor de studiekiezers. Kun je een goede baan krijgen met een bepaalde studie? Wat moet je gaan studeren als je later veel wilt verdienen? Is het belangrijk om een opleiding te kiezen waar je een goede baan mee krijgt, of moet je de opleiding vooral leuk vinden?

Opvallend is dat studenten die eerst aangeven geen enkel idee te hebben wat ze moeten gaan studeren, tijdens de chatsessie aangeven toch wel te weten wat ze willen. Ze weten echter niet waar ze de juiste informatie kunnen vinden. De chattende studieadviseurs helpen deze scholieren met gerichte aanwijzingen en links naar verschillende websites.

Studiekeuze123.nl staat dit jaar niet op de Studie Beurs, maar ondersteunt scholieren bij hun studiekeuze via de website, in samenwerking met studenten en instellingen voor hoger onderwijs. Scholieren kunnen deelnemen aan de chatsessies via www.studiekeuze123.nl. Op de homepage staat van 8 tot 10 oktober a.s. uitleg en zijn de namen te vinden van de chat-deelnemers. Er kan gechat worden tussen 20-22.00 uur. Bij dit experiment werkt Studiekeuze123 samen met De Haagse Hogeschool, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Skolarz, online coachingsplatform voor jongeren.

www.studiekeuze123.nl

Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 2500 erkende opleidingen met elkaar vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en het oordeel van studenten die nu de opleiding volgen. Je kunt zelf bepalen welke criteria je belangrijk vindt en kijken welke studie het beste bij je past. Op Studiekeuze123.nl vind je ook de open dagen en tot welke opleiding je toegang hebt met je havo- of vwo-profiel. Ook de aansluitingen tussen bachelors en masters zijn er te vinden. Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU, en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek coördineert de uitvoering.





http://www.studiekeuze123.nl