Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
gemeente@uithoorn.nl

Brandweer waarschuwt voor gevaar koolmonoxide

print
9 oktober 2008
Nu de koude maanden voor de deur staan, neemt de kans op ongevallen met koolmonoxide (CO) weer toe. Brandweer Amsterdam-Amstelland waarschuwt alle inwoners op de gevaren van het gas.

Ieder winter overlijden er mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Ook belanden daardoor tientallen slachtoffers in het ziekenhuis. De oorzaak van deze vergiftiging ligt vaak in slecht onderhouden kachels, geisers en schoorstenen, maar kan ook worden veroorzaakt door het dichtstoppen van ventilatieopeningen.

In de regio Amsterdam-Amstelland vielen op 30 september de eerste slachtoffers van het huidige stookseizoen. In een woning in Amsterdam raakten drie bewoners onwel door het gevaarlijke gas. De koolmonoxide ontstond door een verkeerd aangesloten geiser in de woning.

Voorkomen van koolmonoxide

Regelmatig onderhoud van geisers, schoorstenen en kachels is erg belangrijk om het risico op koolmonoxide zo klein mogelijk te houden.

Ook lucht toe- en afvoer is belangrijk bij het voorkomen van koolmonoxide. Een groot risico schuilt in het dichtstoppen van de luchttoevoer. Veel huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks zuurstof van buiten naar binnen kan. Om toch aan voldoende zuurstof te kunnen komen, hebben geisers en verwarmingstoestellen daarvoor een aparte toevoer. Die toevoer mag niet afgesloten worden.

Ook een goede afvoer is belangrijk. De afvoer van de geiser moet op het gasafvoerkanaal zijn aangesloten en niet op het ventilatiekanaal. Als de geiser op het ventilatiekanaal is aangesloten worden giftige gassen door het hele huis verspreid. Een goede afvoer zorgt ervoor dat de gassen naar buiten worden afgevoerd.

Meer informatie over koolmonoxide vindt u op
www.brandweer-amsterdam-amstelland.nl
^

* Website Brandweer>>