Gemeente Vlaardingen


Proef met winterterrassen

09 oktober 2008

Sinds 1 juli geldt een rookverbod in de horeca. De rokers willen roken en doen dat dus buiten. De niet-rokers komen (nog) niet in drommen naar de kroeg. De horeca wil omzet, de omwonenden willen rust. En het terrasseizoen is bijna afgelopen. Aan ons als gemeente de taak om de verschillende belangen met elkaar in evenwicht te brengen.

De huidige terrasvergunningen lopen van 1 april tot 31 oktober. Burgemeester Bruinsma maakt bekend dat de gemeente onder voorwaarden terrassen toestaat in de winter, in eerste instantie als proef.

Voorwaarden winterterrassen:

* Winterterrasvergunning voor maximaal vijf jaar, proefperiode van één jaar;

* winterterrasvergunning mag voor minder tafeltjes / vierkante meters dan zomerterrasvergunning;

* er moet ook echt op het terras bediend worden (anders wordt het geen terras, maar een opslagplaats van stoelen en tafels);
* verwarming op het terras is toegestaan;
* de eindtijden zijn gelijk aan die van de zomerterrassen (afhankelijk van het gebied: daarna moet het terras ook daadwerkelijk opgeruimd worden

Geen aanvraag, geen terras

Horeca-ondernemers die na 31 oktober zonder onderbreking hun huidige terrasexploitatie willen voortzetten: dit is mogelijk als u voor 31 oktober de winterterrasvergunning aanvraagt (aanvraagformulier aanvragen via bijzonderewetten@vlaardingen.nl (010) 2484046 ma vr 11.00 12.00 uur) . Dit neemt overigens niet weg dat Vlaardingers bezwaar tegen de terrasvergunning kunnen maken.

De winterterrasvergunning zelf is deze winter nog gratis (voor precario ligt het anders. Na de begrotingsbehandeling kunnen we duidelijkheid bieden over de precariotarieven).

In andere plaatsen worden winterterrassen vaak aangekleed met bijvoorbeeld luifels, semi-permanente overkappingen of zijschermen. Hou er rekening mee dat hiervoor een bouwvergunning nodig kan zijn (meer informatie: (010) 2484000). Zulke constructies kunt u dus niet per 31 oktober aanbrengen.

Klachten?

U kunt klachten over straatgeluid natuurlijk bij de Buitenlijn kwijt, (010) 2484000, ma vr 8.00 17.00 uur of www.vlaardingen.nl/buitenlijn. Maar als het midden in de nacht uit de hand loopt, kunt u het beste de politie bellen: 112. Als het nodig is, kan die direct in actie komen. Dergelijke klachten komen vervolgens aan de orde in het wekelijkse overleg tussen gemeente en politie.