Gemeente Aalten


Regio Achterhoek maakt werk van arbeidsmarkt, bedrijventerreinen en innovatie

Het Programmateam Duurzame Economie van Regio Achterhoek (de acht samenwerkende gemeenten in de Achterhoek) is op 17 september van start gegaan. Verbinden en concrete resultaten behalen zijn de twee grootste ambities van het Programmateam. Voorzitter Hans Alberse (burgemeester van Oude IJsselstreek): "Onze samenwerking heeft meerwaarde voor iedereen in de Achterhoek en doet er dus wat toe".

Het Programmateam bestaat uit de portefeuillehouders economische zaken van de acht gemeenten. Het geeft zichzelf als opdracht een duidelijke en zichtbare bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van de Achterhoek. Contacten met het bedrijfsleven en andere partners zijn daarvoor een vereiste. Wat heeft de Regio bedrijven te bieden? De bedoeling is om de banden aan te halen en begin november daadwerkelijk met elkaar om tafel te gaan zitten. Het is belangrijk dat er nieuwe netwerken ontstaan. De Regio organiseert bijvoorbeeld in 2009 een Prinsjesdagontbijt om Achterhoekse ondernemers en bestuurders bij te praten over de impact van de nieuwe kabinetsplannen op de Achterhoek.

Speerpunten

Het Programmateam wil concrete resultaten behalen op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs. Er dreigt een tekort aan arbeidskrachten in de regio terwijl de economische potentie groot is. Extra aandacht voor de opleiding en beschikbaarheid van goed personeel is dus in het belang van zowel bedrijven als inwoners. Hbo-opleidingen naar de Achterhoek halen zou de regio een nieuwe impuls geven.

Aanwijzen, uitgifte en ook revitalisering van bedrijventerreinen is een ander speerpunt van het Programmateam. De gemeenten staan immers voor de opdracht van de provincie om dit gezamenlijk goed af te stemmen. Het juiste bedrijf op de juiste plek, is het devies.

Het stimuleren en zichtbaar maken van vernieuwende initiatieven is het derde speerpunt. Bedrijven kunnen hun positie versterken door alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen. De Achterhoek kent veel verborgen innovatietalent. Dat mag veel meer gezien en benut worden.

Samenwerking staat in dit proces voorop. Ieder doet waar hij goed in is. We gaan in de Achterhoek aan de slag met nieuw elan want we staan voor een flinke uitdaging aldus Hans Alberse. We willen veel meer activiteit en veel meer als één club optrekken met het bedrijfsleven. Als bestuurders moet je vooral naar buiten kijken en daar je input halen.et Doel van dd