VNG positief over advies commissie De Vries

09/10/2008 13:47

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is positief over de voorstellen van de commissie De Vries. Het door de commissie gehanteerde uitgangspunt dat participatie van mensen met een beperking aanzienlijk kan worden vergroot, spreekt de VNG erg aan; de VNG onderschrijft de benadering van de commissie om mensen met een kwetsbare positie of handicap centraal te stellen.

De commissie heeft met haar rapport 'Werken naar vermogen' een fundamenteel advies gepubliceerd om mensen met een beperking deel te laten nemen aan de samenleving. In het rapport worden aanbevelingen gedaan voor mensen die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Zij krijgen voor langere tijd ondersteuning. En werken loont in de voorstellen van De Vries. Een uitgangspunt waarin gemeenten zich kunnen vinden.

Al eerder bepleitte de VNG dat niet de regelingen centraal moeten staan, maar de mogelijkheden van mensen om te werken. Het advies komt hieraan tegemoet, evenals aan de wens van de VNG om mensen naar vermogen, en via maatwerk, een bijdrage te laten leveren aan de samenleving; kijken naar wat mensen kunnen in plaats van de focus leggen op belemmeringen.

Naar de mening van de VNG bieden de voorstellen verder goede kansen voor de SW-sector om hun opgebouwde expertise en ervaring breder te benutten.

In het rapport staat de participatiedoelstelling centraal. Daarmee biedt het goede aanknopingspunten om verder te gaan op de ingeslagen weg van gemeenten om samen met publieke en private partijen verder te werken aan een integrale benadering op het participatiedossier.

De VNG is er, net als de commissie, voorstander van om de voorgestelde aanpak goed en zorgvuldig voor te bereiden en geleidelijk in te voeren.

Onduidelijk is nog hoe de voorgestelde fondsvorming zich verhoudt tot de ontwikkelingen om te komen tot een breed participatiefonds voor gemeenten. Dit is een punt dat in de verdere meningsvorming binnen de VNG aandacht vraagt.

Na verdere bestudering van de voorstellen en raadpleging van haar leden, zal de VNG met een definitief standpunt komen.








Vereniging Nederlandse Gemeenten